PUTIN upozorio Amerikance: Ako date Ukrajini ORUŽJE, proruske snage bi mogle da…

Intervju

foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da bi bilo koja odluka SAD da snabdeva oružjem Ukrajinu podstakla bi sukobe u istočnoj Ukrajini i možda navela proruske snage da prošire delovanje.

Američki sekretar odbrane Džejms Matis najavio je tokom posete Kijevu prošlog meseca, da oni razmatraju opciju o isporuci oružja Ukrajini, na koju je bivši predsednik SAD Barak Obama stavio veto.

– Isporuka oružja u zonu sukoba samo može da pogorša situaciju i ugorzi mirovne napore – odgovorio je Putin na pitanje šta misli o mogučnosti da SAD isporuči oružje Ukrajini, a koje mu je postavljeno nakon BRIKS samita u Kini.

[adsenseyu5]

– Kome će Vašington dati ili prodati oružje je njegova stvar, mada ja upozoravam da sam protiv toga, jer oružje neće promeniti situaciju u Ukrajini, ali može biti uzrok većih žrtava – naglasio je Putin i dodao da bi proruske snage to mogle da shvate kao pretnju i da odgovore na provokaciju, preneo je Rojters.

Za tri godine sukoba u Ukrajini poginulo je više od 10.000 ljudi. Kijev optužuje Moskvu da na tu teritoriju šalje trupe i teško naoružanje, što Rusija negira.

Putin je takođe dodao da je Rusija nameravala da Ujedinjenim nacijama predloži da njene mirovne snage pomognu i nadgledaju prekid vatre između zaraćenih strana.

– Tako nešto bi zaista pomoglo rešavanju problema u istočnoj Ukrajini, ali bi tome moralo da prethodi još mnogo toga – rekao je Putin.

“Teško je pričati s onima koji ne razlikuju Austriju i Australiju”

Predsednik Rusije optužio je američki establišment za odsustvo političke kulture u vezi sa situacijom sa ruskim diplomatskim predstavništvima u SAD.

[adsenseyu1]

On je dodao da će se Rusija žaliti sudu u vezi sa oduzimanjem njenog prava da raspolaže svojom imovinom u Sjedinjenim Američkim Državama. Ruski predsednik smatra da to narušava imovinska prava Rusije.

– Za početak ću dati nalog Ministarstvu spoljnih poslova da se obrate sudu, da vidimo kako funkcioniše taj hvaljeni američki pravosudni sistem – rekao je Putin na konferenciji za novinare.

Govoreći o saradnji između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, Putin je rekao da je teško voditi dijalog sa ljudima koji mešaju Austriju sa Australijom.

– Teško je voditi dijalog sa ljudima koji mešaju Austriju i Australiju. Tu nemate šta da radite. Očigledno da je takav nivo političke kulture određenog dela američkog establišmenta – rekao je Putin.

“Ne vidim ništa loše u raspoređivanju snaga koje bi obezbeđivale OEBS u Ukrajini”

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da podržava raspoređivanje mirovnih snaga koji bi osigurali bezbednost posmatrača OEBS-a na istoku Ukrajine.

[adsenseyu5]

– Smatram da je prisustvo mirovnih snaga ili osoblja zaduženog za bezbednost misije OEBS-a sasvim prikladno i ne vidim ništa loše u tome – rekao je Putin na konferenciji za novinare u Sjamenu, gde je učestvovao na samitu BRIKS-a.

Ruski predsednik je dodao da, naprotiv, misli da bi prisustvo tih snaga bilo korisno u rešavanju problema na jugoistoku Ukrajine.

Putin je zatražio od ministarstva inostranih poslova Rusije da rezoluciju o mirovnim snagama u Ukrajini podnese UN.

On je naglasio da bi te snage trebalo da budu odgovorne za bezbednost posmatrača OEBS-a i da bi isključivo trebalo da budu raspoređene “na liniji demarkacije” između pobunjenika i snaga bezbednosti.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "PUTIN upozorio Amerikance: Ako date Ukrajini ORUŽJE, proruske snage bi mogle da…"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.