RAZGOVOR ZA POSAO: NAJBOLJI ODGOVORI na trik-pitanja poslodavca!

Otkriven razlog

foto-ilustracija: pixabay.com

Intervju je sjajna šansa poslodavca da što više sazna o kandidatu za posao. Tokom razgovora očekujte trik pitanja, a najbolje bi bilo da odgovori budu istiniti.

Većina razgovora sadrži nekoliko krugova vrlo sličnih pitanja. Po pravilu, u prvi krug spadaju pitanja o iskustvu, bivšem poslodavcu, odnosu s kolegama na bivšem radnom mestu i motivaciji da se prijavite za posao.

Drugi krug čine pitanja koja otkrivaju lične osobine i koncentrišu se na osobine potrebne za radno mesto na koje ste se prijavili, a u trećem krugu moraćete da odgovorite na pitanje zašto biste bili dobar kandidat za radno mesto.

[adsenseyu5]

Najčešća pitanja:

Recite nešto o sebi. Kakvo radno iskustvo imate, koje ste poslove radili?

Ne počinjite priču od rođenja i ne pričajte anegdote. Kratko istaknite najvažnije detalje iz poslovne biografije i veštine koje ste razvijali u slobodno vreme.

Zašto tražite novi posao? Zašto ste napustili bivše radno mesto?

Budite pozitivni, ne govorite ružno o bivšem poslodavcu čak i ako ste nezakonito dobili otkaz. Ako ste dobili otkaz, pokušajte da ga predstavite kao logičan kraj vaše karijere tamo i recite da je vreme za nove izazove.

Donald Tusk: Desilo se najgore, Poljska okreće leđa EU i Zapadu

Šta znate o našoj kompaniji, zašto ste se prijavili za ovaj posao? Šta želite da radite kod nas?

Pre razgovora obavezno se raspitajte o kompaniji. Dobar pristup bio bi: “Već neko vreme pratim vaš uspeh na tržištu i rado bih pomogao da se poveća prodaja”.

Kako podnosite rokove i promene iz sata u sat?

Ako ne funkcionišete u takvoj atmosferi, možda je bolje da to na neki način i priznate, ali – mudro. Recite da vam je važno da imate dovoljno vremena da se dobro pripremite, pa kad treba, možete da dođete i ranije.

Zašto bi trebalo da zaposlimo baš vas?

Osim obrazovanja i uobičajenog iskustva, možda imate i neki dodatni plus. I još nekom rečenicom pokažite da cenite kompaniju u kojoj se takmičite za posao.

Ambasadorka SAD preti: Ko bude glasao – zapisivaćemo imena

Koliko imate dece? Planirate li da imate decu?

Ne pozivajte se na pravo da poslodavac ne bi trebalo da vas to pita. Ako imate četvoro dece, recite to, i istaknite da to neće negativno uticati na vaš rad. Dobar pristup je: “Organizovani smo tako da moj posao nikada nije trpeo zbog dece”.

[adsenseyu1]

Šta je vaša najveća prednost, a šta mana?

Vaša najveća prednost trebalo bi da bude preokretanje mana u svoju korist. Ako vam postave jedno od tih pitanja, odmah odgovorite i na drugo. Na primer: “Još nisam radila u programu koji koristi vaša kompanija, ali radila sam na ranijim verzijama i brzo se prilagođavam promenama”.

Koliku platu ste imali i koliku platu očekujete?

Poslodavac procenjuje koliko ste realni, ali i koliko malo vas može platiti. Dobra prilika da kažete: “Počela sam sa toliko-i-toliko i napredovala, tako da je poslednja plata bila…”.

(Skandalozno.rs/Dnevno.rs/Izvor:superzena.b92.net)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "RAZGOVOR ZA POSAO: NAJBOLJI ODGOVORI na trik-pitanja poslodavca!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.