REŠAVAMO DILEMU: Šta će vam se desiti ako izgubite PIN za zdravstvenu knjižicu?

Uzorak

foto: RFZO

Građani Srbije koji su dobili nove elektronske zdravstvene knjižice uz njih su dobili i PIN – kombinacija od četiri broja.

Ne tako retko, međutim, dešava se da zaboravimo, ili još gore, izgubimo PIN, pa se postavlja pitanje da li nam njegov gubitak može predstavljati neki problem u lečenju, i uopšte u ostvarivanju zdravstvene zaštite.

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO), pre svega objašnjavaju za Telegraf.rs, da kombinacija četiri broja služi da se uz pomoć takozvanog KZO čitača, pristupi podacima o osiguraniku i njegovom osiguranju, zapravo stanje o doprinosima.

–  Trenutna upotrebna vrednost PIN koda zdravstvene kartice je u tome da putem aplikacije “KZO čitač” pristupite najažurnijim podacima u bazi Fonda. Nakon očitavanja podataka na čipu zdravstvene kartice uz pomoć aplikacije “KZO čitač”, treba kliknuti na dugme “Pročitaj podatke sa RFZO”.

[adsenseyu5]

Ovo dugme se nalazi pored dugmeta za štampu, i ova akcija zahteva postojanje internet veze. Aplikacija će od vas tražiti unos PIN koda, nakon čega će se prikazati najažurniji podaci – objašnjavaju u Fondu zdravstva za naš portal.

U slučaju da neko izgubi PIN kod, novi se može dobiti na šalterima filijala i ispostava Republičkog fonda, ali imali vi njega ili ne, pravo na zdravstvenu zaštitu vam niko ne može oduzeti!

– U slučaju gupitka PIN-a, nije moguće koristiti gore opisane funkcionalnosti aplikacije “KZO čitač”. To, međutim, ne utiče na ostvarivanje prava zdravstvene zaštite, s obzirom da zdravstvene ustanove mogu proveriti status osiguranja i na druge načine – putem veb servisa i putem sajta Republičkog fonda, a što ne zahteva unos PIN koda – kažu u RFZO.

Inače, aplikacija “KZO čitač” javno je dostupna na adresi www.rfzo.rs/index.php/osiguranalica/ekartica/kzo-down.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "REŠAVAMO DILEMU: Šta će vam se desiti ako izgubite PIN za zdravstvenu knjižicu?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.