Rumunija zaustavila ruske tenkove na putu za Srbiju, stiglo objašnjenje

Pojačanje

Tenk T-72B3 – foto: Printscreen YouTube

“Rumunija nije propustila transport s ruskim naoružanjem koji se preko Dunava kretao u Srbiju, zbog sankcija koje je EU uvela Rusiji zbog situacije u Ukrajini”.

To je saopštilo Ministarstvo inostranih poslova Rumunije.

Za izdavanje tranzitne dozvole za prevoz vojnog materijala, koja može biti izdata samo rumunskom operateru, treba ispuniti nekoliko uslova“, objasnili su u rumunskom MIP-u.

„Jedan od uslova je da usluge rumunskog operatera, koje se izdaju na osnovu tranzitne dozvole, ne treba direktno ili indirektno da odgovaraju interesima fizičkog ili pravnog lica, institucija ili organizacija iz Ruske Federacije, niti da budu namenjene za korišćenje u Rusiji (u skladu sa odlukom 2014/512/PESC Saveta EU o ograničavajućim merama, uzimajući u obzir akcije Rusije u destabilizaciji stanja u Ukrajini, a koji je deo unutrašnjeg zakonodavstva Rumunije)“, dodali su u rumunskom diplomatskom resoru.

Objasnili su da se ovaj ovaj uslov ne ispunjava — zato što licenca nije ni bila izdata.

Rumunska televizija „Digi 24“ je saopštila da se radi o 30 tenkova i o 30 oklopnih transportera, koji su poslati u skladu sa ugovorom između Srbije i Rusije, prenosi “Sputnjik”.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Rumunija zaustavila ruske tenkove na putu za Srbiju, stiglo objašnjenje"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.