Rusija dala Savetu bezbednosti UN dokaze da Turska snabdeva Islamsku državu oružjem

Ilustracija

foto: Tanjug

Rusija je Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija predstavila podatke o nelegalnim isporukama oružja i municije iz Turske na sirijsku teritoriju, koja je pod kontrolom terorističke organizacije Islamska država.

Pismo sa tim podacima Savetu bezbednosti je uputio stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin, preneo je Sputnik.

Osnovni isporučilac naoružanja i vojne tehnike teroristima Islamske države je Turska koja za to angažuje nevladine organizacije, a to nadgleda Nacionalna obaveštajna organizacija.

Transport se ostvaruje uglavnom automobilima, uključujući one koji su u sastavu kolona s humanitarnom pomoći, navedeno je u pismu objavljenom u sistemu dokumenata UN.

U dokumentu su objavljeni nazivi nekoliko fondova i organizacija koje finansiraju izvori iz evropskih i bliskoistočnih zemalja, kao i prilozi fizičkih i pravnih lica koja su tokom prošle godine uputile raznovrsnu robu, uključujući vojnu opremu, teroristima u Siriji. Među njima su fondacije „Bešar“, „Ijilikder“ i Fond za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Nacionalna obaveštajna organizacija Turske takođe je uspostavila kontrolu nad skladištima oružja i municije u pograničnim naseljima, navedeno je u pismu.

Čurkin je informisao Savet bezbednosti UN i o krijumčarenju eksplozivnih supstanci i industrijskih hemikalija u vrednosti od gotovo dva miliona dolara.

Samo tokom 2015. godine teroristima je preko Turske isporučeno 2.500 tona amonijum-nitrata, ukupne vrednosti od oko 788.700 dolara, 456 tona kalijum-nitrata, vrednosti 468.700 dolara, 75 tona aluminijumskog praha, 496.500 dolara, natrijum-nitrata, 19.400 dolara, glicerina u vrednosti od 102.500 dolara i azotne kiseline za 34.000 dolara, navedeno je u pismu.

(FoNet)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Rusija dala Savetu bezbednosti UN dokaze da Turska snabdeva Islamsku državu oružjem"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.