Ruska “nevidljiva” podmornica, opremljena krstarećim raketama, stigla do sirijske obale! – VIDEO

Stigla u Siriju

Ruska podmornica „Rostov na Donu“, opremljena krstarećim raketama, ušla je u istočni deo Sredozemnog mora u blizini sirijske obale, javila je ruska novinska agencija Interfaks. Rusko Ministarstvo odbrane te navode još uvek nije potvrdilo.

Izvor na koji se poziva „Interfaks“ rekao je da se moderna ruska podmornica klase „kilo“ pojavila u blizini sirijske obale. Reč je o podmornici koja je opremljena modernim ruskim krstarećim raketama „kalibar“.

Polovinom novembra pojavili su se navodi i da je ista ta podmornica pogodila ciljeve u uporištu Islamske države u Raki.

Rusko Ministarstvo odbrane još uvek se nije oglasilo po tom pitanju, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da nije informisan o prisustvu podmornice u tom delu Sredozemnog mora.

Sredinom oktobra Rusija je gađala mete ID u Siriji modernim krstarećim raketama „kalibar“, koje je ispaljivala sa svojih ratnih brodova razmeštenih u Kaspijskom moru, a sličan napad usledio je i krajem novembra.

[adsenseyu1]

Podmornica „Rostov na Donu“, poznata kao „unapređeni kilo“ prema šifrovanom imenu NATO, je prvi model treće generacije podmornica klase „varšavjanka“ (projekat 636).

Ova „nevidljiva“ podmornica na dizel i električni pogon smatra se najtišom u svetu, poseduje produženi borbeni domet, a relativno mala veličina joj pomaže da se kreće u plitkim vodama.

Naoružana je torpedima od 533 milimetra i krstarećim raketama voda—zemlja „kalibar PL“ koje su prilagođene potrebama podmornice.

Teška je 4.000 tona, dostiže brzinu od 20 nautičkih milja na sat i može da zaroni do 300 metara dubine.

Ima posadu od 52 člana i može da provede 45 dana na moru.

NATO je takav tip podmornice nazvao „crnom rupom“ zbog njene sposobnosti da ostane neprimećena.

(rs.sputniknews.com)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ruska “nevidljiva” podmornica, opremljena krstarećim raketama, stigla do sirijske obale! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.