Ruski Gasprom pregovara sa Srbijom o projektu gasovoda Turski tok

Mapa

Ruski Gasprom je pregovarao sa Srbijom o projektu gasovoda Turski tok, izjavio je danas zamenik šefa te kompanije Aleksandar Medvedev, ali nije izneo detalje.

“Šta mislite, da smo tamo samo pili šljivovicu?”, rekao je Medvedev na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje da li je Gasprom pregovarao sa Srbijom o nastavku Turskog toka, prenosi Tas.

On je kazao da će po preliminarnim ocenama Turski tok koštati isto kao i prvi krak Južnog toka, odnosno oko 3,3 milijarde evra. Naveo je da će komercijalni ugovor sa turskom kompanijom Botas o isporukama gasa biti potpisan do kraja juna, odnosno posle formiranja nove Vlade u Turskoj.

Medvedev je rekao da se Evropa 2025. godine može suočiti sa nedostatkom gasa od oko 80 milijardi kubnih metara, a da “vašingtonski sanjari teško da mogu” da joj isporuče više od 50 milijardi kubih metara godišnje.

Evropa će uskoro biti prinuđena da sa Rusijom razgovara ne samo o gasovodu Turski tok, već i o dodatnim količinama gasa, rekao je on.

[adsenseyu4]

“Polazimo od toga da će u Evropi preovladati zdrav razum i da ćemo govoriti ne samo o raspodeli gasa dostavljenog Turskim tokom, već će uskoro doći vreme da razgovaramo i o dodatnim količinama”, kazao je Medvedev.

Evropa će se suočiti sa deficitom gasa

Evropa će se suočiti sa deficitom gasa od ukupno 50 milijardi kubnih metara 2025. godine, rekao je zamenik predsedavajućeg “Gasproma” Aleksandar Medvedev.

Prema njegovim rečima, do 2025. godine deficit uvoznog gasa u Evropi dostići će 80 milijardi kubnih metara zbog pada proizvodnje prirodnog gasa.

“Sanjari iz Vašingtona teško da će moći da obezbede više od 50 milijardi kubnih metara gasa Evropi godišnje”, rekao je Medvedev.

On je dodao da je oko 50 milijardi kubnih metara uvozni deficit koji nije pokriven ugovorima i nema transportne rute za slanje gasa u Evropu, preneo je TAŠ.

(tanjug)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ruski Gasprom pregovara sa Srbijom o projektu gasovoda Turski tok"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.