SAD: RUSIJA razvija balističke rakete i jurišne podmornice čiji su broj i domet bez presedana u proteklih 20 godina!

Ilustracija

Rusija razvija balističke rakete i jurišne podmornice čiji su broj i domet bez presedana u proteklih 20 godina, navodi komandant pomorskih snaga SAD u Evropi.

Osim toga, Mark Ferguson je istakao i da je to čak do nivoa kakav je bio za vreme hladnog rata, što odražava alarmantnu stratešku viziju sveta.

On je za CNN rekao da Rusija, posle višegodišnjih ulaganja vrednih na milijarde dolara, danas razvija nove podmornice kojima američke pomorske snage teže ulaze u trag.

Ruske podmornice su, kaže Ferguson, tiše, bolje naoružane i imaju veći operativni domet.

Podmornice sa kojima se suočavamo su mnogo skrivenije. Vidimo da Rusi imaju naprednije oružane sisteme, raketne sisteme koji mogu da napadaju kopno sa velikim dometima, a vidimo i da se njihove operativne sposobnosti poboljšavaju”, objašnjava Ferguson.

[adsenseyu4][adsenseyu4]

SAD trenutno imaju 53 podmornice, ali zbog budžetskih odluka, kako najavljuje Ferguson, taj broj će opasti na 41 do kraja 2020. godine.

“Rusi su povećali nivoe spremnosti svojih snaga”, konstatuje on, zaključujući da je cilj Rusije da izgradi sopstvene pomorske kapacitete pod morem kako bi počela da NATO-u i SAD uskraćuje mogućnost manevrisanja na pomorskim obodima Severnoatlantske alijanse.

U međuvremenu, bivši vrhovni komandant NATO Džejms Stavridis rekao je za CNN da SAD danas ne mogu da stoprocentno registruju ruske podmorničarske aktivnosti.

“Naše jurišne podmornice jesu bolje, ali ne mnogo. Ruske podmornice predstavljaju egzistencijalnu pretnju po američke nosače aviona”, kaže Stavridis.

Pojačane ruske podmorničarske aktivnosti su podržane mnogo širom vojnom ekspanzijom, sa oko 12 pomorskih baza širom Arktičkog kruga, čime se proširuje sposobnost Rusije da šalje podmornice bliže teritorijalnim vodama SAD i NATO-a, zaključuje CNN.

(Tanjug, foto ilustracija: pixabay)

Budite prvi sa komentarom na članku "SAD: RUSIJA razvija balističke rakete i jurišne podmornice čiji su broj i domet bez presedana u proteklih 20 godina!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.