SANDŽAK: Sulejman Ugljanin traži od Saveta bezbednosti UN da pošalje MEĐUNARODNE SNAGE!

Poziv

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Bošnjačko nacionalno veće (BNV), na čijem čelu je Sulejman Ugljanin, usvojilo je Odluku o položaju Bošnjaka u Srbiji kojom traži od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da u Sandžaku obezbedi međunarodne snage “kako bi se sprečili konflikti i zaštitili Bošnjaci od terora, represija i asimilacije”.

Osim toga, BNV traži da Evropska unija, Savet Evrope i OEBS “hitno uspostave svoje posebne posmatračke misije za severni deo Sandžaka koji se nalazi pod upravom Srbije”.

Ove odluke donete su na posebnoj sednici Veća održanoj ovog vikenda, a razlozi za njihovo usvajanje bile su to što su, kako je navedeno u saopštenju za javnost, Bošnjaci od 1990. do 2000. godine bili izloženi etničkom čišćenju i organizovanom državnom teroru od strane Srbije i SR Jugoslavije i označeni kao “narod pod pretnjom”.

BNV je na posebnoj sednici usvojilo i odluku o pokretanju inicijative za izradu novog Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina u Srbiji, jer nedavno usvojeni plan ne sadrži zahteve Bošnjaka.

Među zahtevima BNV bilo je usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini Srbije, davanje statusa autonomije Sandžaku, a Bošnjacima statusa naroda.

Takođe, Veće je tražilo da se u Akcioni plan, koji je deo Poglavlja 23 pristupnih pregovora Srbije EU, uvrsti i rešavanje zločina nad Bošnjacima tokom devedesetih godina.

[adsenseyu1]

– Odbijanje da se u Akcioni plan uvrste zločini legalizuje zločin i etničko čišćenje nad Bošnjacima Sandžaka. U skladu sa tim, naoružani četnici, u vidu navijača Crvene zvezde, koju kontroliše Vlada Srbije, uz podršku žandarmerije i drugih specijalnih jedinica policije su 22. marta (fudbalska utakmica Novi Pazar:Crvena zvezda) veličali te zločine i upućivali genocinde pretnje bošnjačkom narodu – stoji u saopštenju.

Sednici na kojoj je doneta odluka da se pozovu međunarodne snage nisu prisustvovali većnici sa liste “Za Bošnjake, Sandžak i muftiju”.

Čelnici ove liste, bliske bivšem sandžačkom muftiji Muameru Zukorliću, naglašavaju da oni nisu konsultovani o tačkama dnevnog reda, niti su znali šta će biti teme posebne sednice.

Direktorka kancelarije za manjinska prava Suzana Paunović ocenila je prošle nedelja da Ugljanin zloupotrebljava BNV i od njega stvara ekspozituru svoje stranke SDA Sandžaka.

– Bio bi red da Ugljanin pročita Zakon u kojem jasno piše šta su nadležnosti nacionalnih saveta i da otvoreno kaže da je iz budžeta Srbije dobio oko 1,2 miliona evra za podršku u ostvarivanju prava Bošnjaka kojima treba da položi račun – kazala je Paunović.

Ona je dodala i da Ugljanin konstantnim pominjanjem “opasnosti od vojske i policije pokušava da stvori ambijent koji su Bošnjaci poslali u zaborav”.

(Blic)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "SANDŽAK: Sulejman Ugljanin traži od Saveta bezbednosti UN da pošalje MEĐUNARODNE SNAGE!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.