Sarajevo: Mirza Hatić preuzeo odgovornost za rušenje spomen-krsta na Zlatištu

Srušen jutros

Rano jutros oboren je krst na Zlatištu, postavljen kao znak sećanja na 6.500 ubijenih sarajevskih Srba.

Mirza Hatić iz Sarajeva preuzeo je odgovornost za rušenje spomen-krsta na Zlatištu, na području Istočnog Sarajeva.

“Rekao sam da ću ga srušiti”, izjavio je Hatić “Dnevnom avazu”.

On je naveo da je policija Republike Srpske nekada čuvala spomen – krst, a nekada ne.

“Čekali smo da odu i došli smo moj prijatelj i ja i srušili ga. To je bilo nešto malo pose ponoći. Ponosan na to što sam uradio i opet ću to uraditi gde god da ga postave”, naveo je Hatić, tvrdeći da je spomen-krst bio postavljen kao provokacija.

Hatić (27), koji je od ranije poznat policiji, tvrdio je da je bio i na čelu grupe mladića koji su u septembru pokušali srušiti spomen-krst, koji je postavljen na Zlatištu iznad Sarajeva. Tom prilikom izjavio je da će “poginuti, ali tog krsta neće biti”.

Dežurni policijski službenik policijske stanice Pale primio je prijavu od pripadnika Jedinice za podršku Istočno Novo Sarajevo koji obilaze betonski krst na Zlatištu, opština Stari Grad, da je nepoznata osoba srušila to obeležje, prenela je RTRS.

Danka Tešić, portparol sarajevskog Centra javne bezbednosti, rekla je za Dnevni avaz, da je policija upućena na mesto događaja.

“Ovo nije kvalifikovano kao krivično delo. Situacija je, kao što znate specifična, s obzirom na to da je krst izgrađen bez dozvole, dakle nema oštećene strane. Ono što je bitno jeste da krst nije pao na put i ne ugrožava saobraćaj. Policija će, kao i dosad, obaviti uviđaj, a za dalje ćemo sačekati stav Tužilaštva”, rekla je Tešić.

Više puta pokušali da ga obore

Na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru je postavljen spomen-krst, koji je trebalo da predstavlja privremeno obeležje kao znak sećanja na stradale sarajevske Srbe, a u više navrata veći broj lica pokušao je da ga obori.

Skupština opštine Istočni Stari Grad je 28. novembra zatražila od Saveza logoraša Republike Srpske da u roku od 15 dana od prijema opštinskog zahtjeva uklone spomen-krst na Zlatištu, a ukoliko to ne učine – uradiće to opština.

Načelnik ove opštine Bojo Gašanović rekao je ranije da je Skupština opštine Istočni Stari Grad dala rok predstavnicima Saveza logoraša Republike Srpske da uklone obeležje kako bi mogli da podnesu zahtev za njegovo postavljanje.

Savez logoraša Republike Srpske ocenio je da ova odluka opštine Istočni Stari Grad predstavlja “svojevrsni kukavičluk, ali i štićenje nekih drugih, prvenstveno privatnih interesa, koji ne mogu i ne smeu biti iznad dužnog pijeteta i sećanja na srpske žrtve”.

Iz Saveza logoraša Srpske saopšteno je ranije da nisu iznenađeni takvim odlukama i da su ih donele strukture koje su od početka opstruisale ideju i inicijativu Saveza da se na Zlatištu izgradi spomen-kompleks kao znak sjećanja na nevine srpske žrtve u Sarajevu.

(Srna, Tanjug, foto: I. Šebalj, Dnevni avaz)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Sarajevo: Mirza Hatić preuzeo odgovornost za rušenje spomen-krsta na Zlatištu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.