Sećanje na heroje: Kada bismo održali minut ćutanja za sve nastradale, ćutalo bi se 866 dana

Intervju

Aleksandar Vučić – foto: Tanjug

U Beogradu se večeras održava Svečana akademija povodom obeležavanja sto godina od pobede u Prvom svetskom ratu, kojoj prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Obeležavanju godišnjice u velikoj dvorani Centra “Sava” prisustvuju i predsednik Narodne skupštine Srbije Maja Gojković, ministri u Vladi Srbije Siniša Mali, Nela Kuburović, Branko Ružić, Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, Zorana Mihajlović, Aleksandar Antić, Zoran Ðorđević, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, guverner NBS Jorgovanka Tabaković, premijer RS Željka Cvijanović, kao i predstavnici vojske, crkava, javnog i kulturnog života.

Akademija je počela intoniranjem himne “Bože pravde” i video-snimkom o podvizima srpske vojske u veličanstvenoj pobedi, posle čega se okupljenima obratio predsednik Srbije.

U Beogradu se večeras održava Svečana akademija povodom obeležavanja sto godina od pobede u Prvom svetskom ratu, kojoj prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić – foto: Tanjug/ Sava Radovanović

Vučić je izjavio da je na današnji dan pre 100 godina junačka srpska vojska je okončala nemačku i austrougarsku okupaciju.

– Na današnji dan pre stotinu godina junačka srpska vojska oslobodila je Beograd. Oslobađali su jug Srbije od Vranja do Niša iz koga su okupatorske snage isterane 12. oktobra. Pustoš opljačkanog grada zatekli su oslobodioci Beograda. Zatekli su neuništivi slobodarski duh građana. Doći do Beograda značilo je doći do slobode -započeo je svoje obraćanje predsednik Srbije.

On je rekao da je ući u Beograd značilo vratiti Srbiju građanima i da nisu oni samo tada na sanduke sa municijom ispisali ono “ne štedi“. Ispisali su, poručio je predsednik, na svoje ruke, na svoje živote.

Kada bismo održali minut ćutanja za sve nastradale, ćutali bismo 866 dana – foto: printskrin: Tanjug

– Kada bismo održali minut ćutanja za sve nastradale, ćutali bismo 866 dana – podsetio je predsednik Srbije na žrtve i stradanje našeg naroda.

Deo slobode i nesalomiv moral vodili su srpskih narod poritv protivnika. Rodoljublje, hrabrost i žilavost odlučili su da Srbi izađu kao pobednici.

– Danas, sto godina kasnije, Bojović, Mišić, Stepa, Aleksandar i Putnik, svaka položena glava za Srbiju jesu obaveze. Oni su verovali u naša sledeća pokolenja. Oni su sve to uradili i nas i Srbiju ostavili da bismo stvorili nešto još lepše. Životi za Srbiju i Beograd dati su tada -poručio je on.

POLOŽENI VENCI, OTVORENA IZLOŽBA U ČAST OSLOBOĐENJA BEOGRADA

Pre podne položeni su venci i održan je pomen kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda i na Francuskom vojnom groblju. Uz predstavnike Grada Beograda i izaslanika predsednika Republike, prisustvovaće i državna sekretarka Ministarstva vojske Francuske, Ženevjev Darjesek koja je tim povodom u poseti Beogradu.

U Galeriji Istorijskog arhiva Beograda u 16 časova otvorena je izložba “Oslobođenje Beograda u Prvom svetskom ratu 1918“.

Polaganje venaca povodom obeležavanja stogodišnjice od kraja Prvog svetskog rata Francuskom vojnom groblju i na Spomen kosturnici braniocima Beograda na Novom groblju – foto: Tanjug/ Filip Krainčanić

Beograd su 1. novembra 1918. godine oslobodile francuske i srpske trupe, pod komandom maršala Luja Franšea d’Eperea i prestolonaslednika princa Aleksandra Karađorđevića.

U Beograd je, posle dugotrajne borbe u kojoj je poginulo više hiljada ratnika, 1. novembra 1918. godine ušla Prva srpska armija koja je, pod komandom vojvode Petra Bojovića, krenula sa Solunskog fronta.

Oslobađanje Beograda je označilo kraj Prvog svetskog rata na prostoru tadašnje Kraljevine Srbije.

Prva srpska armija oslobodila je od 4. oktobra do 1. novembra sve veće gradove u Srbiji, a po oslobađanju Beograda, krenula ka severu, preko Save i Dunava.

Sile Antante potpisale su primirje s Nemačkom 11. novembra 1918, a Prvi svetski rat je formalno okončan potpisivanjem nekoliko mirovnih sporazuma, među kojima je najvažniji “Versajski mir” od 28. juna 1919. godine.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Sećanje na heroje: Kada bismo održali minut ćutanja za sve nastradale, ćutalo bi se 866 dana"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.