ŠEF KANCELARIJE NATO: Ovo je uslov za formiranje “vojske Kosova”

NATO

Foto: Ministarstvo odbrane / Promo

NATO je od početka bio za to da ne dođe do transformacije kosovskih snaga bezbednosti. Do toga može da dođe samo promenom kosovskog Ustava, to je jedini način da se tako nešto sprovede. Ne postoji drugačije stanovište NATO-a, rekao nam je Čezare Marineli, šef kancelarije NATO-a za vezu u Srbiji.

Povodom inicijative prištinskih vlasti koja je pokrenula i parlamentarnu proceduru da se, mimo ustavnih promena, usvoji zakon o vojsci, Marineli nam je potvrdio da se pozicija NATO-a o tom pitanju nije promenila.

Sa Marinelijem smo razgovarali na radionici o aspektima međunarodne vojne saradnje i aktivnostima vezanim za organizaciju i učešće Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije, koju je na Tari organizovalo Ministarstvo odbrane u saradnji sa Ambasadom Velike Britanije.

Pitanje Sputnjika — čemu uopšte formiranje bilo kakve vojske na Kosovu ako su tamo pripadnici Kfora da bi održavali mir i stabilnost, jer nije reč o nezavisnoj državi, već teritoriji Srbije pod protektoratom Ujedinjenih nacija — ostalo je bez odgovora.

Marineli je naveo da je tokom prošle godine NATO obučio 1.250 pripadnika Vojske Srbije, koja je učestvovala u 20 vežbi Alijanse.

Vojni ataše Velike Britanije u našoj zemlji pukovnik Sajmon Ficgibon primetio je na radionici da je dolazak Donalda Trampa na čelo SAD uzdrmao međunarodni red. Bez obzira na to volite li Trampa ili ne, sve njegove odluke utiču na naš svakodnevni rad i saradnju, ocenio je Ficgibon komentarišući saradnju sa srpskim kolegama.

Isplivala jedna od najvećih tajni arapskog sveta: Šta je dogovoreno na sastanku moćnika

„Velika Britanija apsolutno prepoznaje važnost Srbije u regionu i koliko je ona bitna za održavanje mira i stabilnosti. Cenimo način na koji pripadnici Vojske Srbije učestvuju u mirovnim misijama. Velika Britanija u potpunosti poštuje cilj Srbije da bude vojno neutralna, kao i opredeljenje da sama bira partnere“, naglasio je Ficgibon.

Predstavnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Mladen Stojadinović rekao je da je sa NATO-om tokom 2017. godine realizovano 178 aktivnosti, od kojih u zemlji 51, a u inostranstvu 127, reč je o vojnim vežbama, ali i o različitim seminarima i kursevima za pripadnike Vojske Srbije.

(Skandalozno.rs/Izvor: Senka Miloš, rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "ŠEF KANCELARIJE NATO: Ovo je uslov za formiranje “vojske Kosova”"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.