Šešelj: Neću se predati, mogu samo na rukama da me nose do aerodroma!

Povratak u Hag

 

Lider radikala Vojislav Šešelj, komentarišući jučerašnju odluku žalbenog veća Haškog tribunala da se vrati u pritvor do 26. maja, kaže za Kurir da mu ne pada na pamet da ode dobrovoljno, ali da isto tako neće ni da beži.

– Pružaću pasivan otpor, neću se predati. Pitajte Vučića i Nikolića šta će biti. Ako dođu, mogu samo rukama da me nose do aerodroma. Izdali su nalog Vladi Srbije da me isporuči do 26. maja, ali ja taj nalog još pismeno nisam dobio – rekao je Šešelj za Kurir.

I Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom, kaže da je tačno da je žalbeno veće donelo odluku da Šešelj treba da bude vraćen u Hag, ali da je Vlada Srbije još nije dobila u pisanom obliku.

– Kad je dobijemo, razmotrićemo je i donećemo odluku. Ovo što radi Tribunal nema nikakve veze ni s pravom ni s pravdom. Ovo je samo još jedan pokušaj izvrgavanja ruglu međunarodnog prava – naglasio je Ljajić.

Inače, od momenta puštanja lidera radikala iz Haškog tribunala u novembru prošle godine, tužilaštvo raznim pravnim zavrzlamama pokušava da ga vrati i tako odgovornost i loptu prebaci u dvorište srpske vlasti.

[adsenseyu1]

Tako je Apelaciono veće 30. marta naložilo prvostepenom veću Tribunala, koje je sudilo Šešelju, da smesta opozove odluku o njegovom privremenom oslobađanju jer je prekršio jedan od dva osnovna uslova za ostanak na privremenoj slobodi.

Serž Bramerc, glavni tužilac Tribunala, boraviće u Beogradu 25. i 26. maja u okviru priprema za podnošenje redovnog izveštaja Savetu bezbednosti UN. Bramerc će se tokom posete Beogradu sastati sa premijerom Aleksandrom Vučićem, ministrima Nebojšom Stefanovićem i Nikolom Selakovićem i tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem.

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, kazao je da je nalog Tribunala o vraćanju Šešelja iskorišćen kako bi se dodatno destabilizovala Srbija i kako bi bio izvršen atak na vlast Aleksandra Vučića i njegovu poziciju.

HRONOLOGIJA: ŠEŠELJEVI HAŠKI DANI

– 24. februara 2003. dobrovoljno se predao
– 24. februara 2003. prebačen u Hag
– 27. novembra 2006. počelo suđenje bez Šešelja u sudnici
– 7. novembra 2007. završeno iznošenje dokaza, čeka se presuda
– 4. novembra 2014. doneta odluka o puštanju na slobodu
– 7. novembra 2014. stigao u Beograd

(kurir)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Šešelj: Neću se predati, mogu samo na rukama da me nose do aerodroma!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.