Severna Koreja zapretila napadom na SAD: Imate rok do ponedeljka!

Pretnja

Severna Koreja zapretila je napadom ukoliko SAD ne otkažu multinacionalne vojne vežbe, čiji je početak zakazan za ponedeljak.

Južna Koreja svake godine zajedno sa SAD i ostalim saveznicima izvodi vojne vežbe pod nazivom “Ulchi-Freedom Guardian”. Cilj ovih vežbi je poboljšanje vojne spremnosti i bezbednosti u regionu, kao i održavanje stabilnosti na Korejskom poluostrvu.

Ovakve vežbe se održavaju svake godine, a Severna Koreja, takođe, svake godine preti napadom.

– Što su vežbe intenzivnije, to je potrebna i jača vojna reakcija – izjavio je predstavnik za medije severnokorejske Nacionalne komisije za odbranu.

[adsenseyu1]

– SAD su svesne pretnji – rekao je zvaničnik američkog Stejt departmenta, i dodao da su vojne vežbe transparentne, fokusirane na odbranu i osmišljene tako da se poveća vojna spremnost Južne Koreje i regije.

Ove pretnje nisu nikakva novost za SAD, ali sad se razlikuju jer deluju mnogo ozbiljnije nego dosad.

Foto: Profimedia/AFP

– Vojska i narod nisu više ono što su bili u prošlosti kada su se puškama borili protiv američkih nuklearnih bombi. Severna Koreja je nepobediva sila i poseduje opremu koja je nepoznata ostatku sveta – poručili su sjevernokorejski zvaničnici.

U izveštaju državne televizije u Severnoj Koreji stoji da ova zemlja nije mogla da se suprotstavi SAD u prošlosti, no ove godine može da preti napadom na američko tlo.

Foto: Profimedia/AFP/KCNA VIA KNS

– Ako SAD žele da njihova teritorija bude sigurna, onda moraju da odustanu od vojnih vežbi – poručeno je iz Severne Koreje.

[adsenseyu1]

Severnokorejci nisu zainteresovani za pregovore o nuklearnom programu poput onih u slučaju Irana. Bivši američki general koji je učestvovao na ranijim vojnim vežbama smatra da Kim Džong Un samo traži pažnju.

Foto: Tanjug/AP

– Jedan od ključnih ciljeva propagande mladog lidera je da privuče pažnju SAD. S obzirom na činjenicu da smo fokusirani na Islamsku državu, Al Kaidu, Rusiju i Ukrajinu, Kim čini sve kako bi bio u centru pažnje – izjavio je general Mark Hertling.

SAD zajedno sa svojim partnerima kao što su Australija, Kanada, Kolumbija, Danska, Francuska, Novi Zeland i Velika Britanija, namerava da započne vežbe u ponedeljak, a one će trajati 12 dana.

(blic)

Budite prvi sa komentarom na članku "Severna Koreja zapretila napadom na SAD: Imate rok do ponedeljka!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.