SJAJNA VEST: Starim štedišama stiže 310 miliona evra!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay

Štediše iz bivših republika SFRJ sa računima u bankama u Srbiji i njihovim filijalama u bivšim republikama, kao i štediše iz Srbije sa računima u filijalama srpskih banaka u bivšim republikama u avgustu sledeće godine dobiće prvu od 10 rata na ime svojih ušteđevina. U slučaju Srbije najvećim delom reč je o Invest banci.

Ministarstvo finansija, koje vodi ministar Dušan Vujović, uskoro će objaviti oglas u visokotiražnim listovima u bivšim republikama Jugoslavije kako bi sve štediše informisali o detaljima isplate štednih uloga. Građani Srbije i bivših republika, koji su imali štednju u bankama sa sedištem na teritoriji novostvorenih država, veoma brzo su dobili svoj novac. Ali stvari nisu išle tako lako kada je reč o štedišama koji su imali račune u bankama čije matice nisu bile tamo gde su oni živeli. Pa je Srbija tek posle odluke Evropskog suda za ljudska prava iz 2014. i upozorenja Saveta Evrope prošle godine rešila da isplati ove štediše.

[adsenseyu5]

Prijava potraživanja moći će da se podnese u roku od godinu dana od dana objavljivanja oglasa u dnevnim listovima, a ko to ne uradi, gubi pravo na potraživanje.

Obveznice

U Ministarstvu finansija kažu za Kurir da će Srbija emitovati obveznice koje će štediše moći da naplate u deset jednakih polugodišnjih rata, počev od 31. avgusta 2018. i zaključno sa 28. februarom 2023. godine.

– Nekoliko dana pred Novu godinu usvojen je Zakon o regulisanju javnog duga Republike Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka čije je sedište na teritoriji Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ. Početkom februara je usvojena i uredba koja je detaljnije uredila način prijavljivanja, dokumentaciju, obrasce… – navode u ministarstvu.

KOJA ŠTEDNJA I KAMATE SE PRIZNAJU

  • devizna štednja položena do 27. aprila 1992.
  • ako se ne može utvrditi ugovorena kamata, obračunava se pet odsto do 31. decembra 1997.
  • kamata od dva odsto od 1. januara 1998. do 31. maja 2016.
  • kamata od 0,5 odsto od 1. juna 2016. do isplate

KO DOBIJA UŠTEĐEVINU

  • državljani bivših republika SFRJ, osim Srbije, sa računima u bankama sa sedištem u Srbiji i njihovim filijalama u bivšim republikama SFRJ
  • državljani Srbije sa računima u filijalama banaka sa sedištem u Srbiji, a koje su se nalazile u bivšim republikama SFRJ

[adsenseyu1]

DOKUMENTACIJA ZA PRIJAVLJIVANJE*

overena kopija lične karte i pasoša
originalno uverenje o promeni prebivališta
originalna devizna štedna knjižica
originalna izjava štediše da svoju štednju nije preneo na drugo lice
potvrda iz bivše republike da pravo na podizanje sume nije ostvario u bivšoj republici SFRJ
originalna potvrda nadležnih organa svih bivših republika SFRJ u kojima je devizni štediša imao prebivalište
original izvoda iz matične knjige venčanih
izvod iz matične knjige rođenih za one koji su u posed uloga došli nasleđem

*detalji će biti objavljeni u oglasima u visokotiražnim dnevnim listovima

(Skandalozno.rs, Izvor: Fonet)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "SJAJNA VEST: Starim štedišama stiže 310 miliona evra!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.