SKOT OPTUŽUJE: Rusija podržava ekstremne struje na Balkanu

ambasador

Foto: Tanjug/MUP Srbije

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot rekao je da ne može da se govori o dugoročnom rešenju kosovskog čvora bez direktnog dogovora između rukovodstava Beograda i Prištine.

– To je naš cilj, to je cilj Briselskog dijaloga uopšte – rekao je Skot u intervjuu za Telegraf TV.

SAD će činiti ono što je u njihovoj moći, da sugeriše i predloži stvari, ili da smiri situaciju kada je to potrebno i gde ima uticaj, rekao je on i istakao da ipak, “na kraju krajeva, to mora biti direktan dogovor između Beograda i Prištine”.

Realno posmatrati situaciju

Skot je istakao da u potpunosti podržava Vučićevu inicijativu o unutrašnjem dijalogu.

– I na Kosovu i u Srbiji treba razmatrati situaciju realno i doći do kompromisa, a to je moguće samo ako se vodi otvoreni dijalog – kaže on i dodaje da ne misli samo na dijalog između dve strane već i unutar svakog društva.

– Šta su najveći interesi? Interesi su zapošljavanje i ekonomski rast. I to će doći, kada imate sporazum i normalizaciju odnosa. To je cilj.

Kako je rekao, biće kritika, biće ih i u Prištini, ali najvažniji cilj i izazov svima jeste da prevaziđu ta politička stanja i da se ponašaju državnički.

Prema Skotu, nema potrebe da se u dijalog uključe SAD, jer je dijalog koji vodi EU zajedno sa rukovodstvima Beograda i Prištine najbolji način.

Etiopija traži: Britanci, vratite nam opljačkano blago!

– Ako svi zatraže od nas da se više uključimo, mi ćemo biti spremni. Ali, mislimo da EU obavlja dobar posao za sada, a mi samo hoćemo da pomognemo – rekao je ambasador SAD.

Kako da Balkan ne bude “bure baruta”

Upitan kako da Balkan skine epitet bureta baruta, američki ambasador kaže da to zavisi od lidera tog regiona i da su, pre svega, odgovorni političari, koji će govoriti o budućnosti, a ne o prošlosti.

– Ne znam bilo kog razumnog čoveka koji bi rekao da bi put ministra Vulina u Jasenovac poboljšao odnose sa Hrvatskom. Sve strane treba da budu pametnije. I Hrvati imaju krivicu. Oni treba da budu malo glasniji protiv svih izraza prošlosti koji potiču iz ustaštva – smatra Skot.

To je njihova politika, to je vaša politika, ali zajednička politika bi trebalo da bude za mir, ekonomski rast i integraciju svih ovih zemalja u EU, naglasio je Skot, dodavši da to neće doneti politizacija pitanja.

Štetni uticaj Rusije

Na konstataciju da se često na Zapadu govori o štetnom uticaju Rusije na Balkanu i u Srbiji i na pitanje kakav je njegov utisak o tome, Skot kaže da je američka politika, od kraja Hladnog rata, bila integracija Rusije u svetske organizacije i institucije, ali da je, nažalost Rusija išla  drugim putem.

Rusija je išla putem invazije Gruzije, priznavanja Južne Osetije i Abhazije kao nezavisnih država, aneksije Krima, pomoći snagama u Donbasu koje prave probleme, čak podržavaju režime kao što je Asadov u Siriji kada upotrebljava hemijsko oružje, a , kako je Skot rekao, “brutalno su se mešali i u naše odnose i izbore u Americi”.

Prema američkom ambasadoru, na Balkanu vidimo iste probleme.

– Ako je strateški cilj da se uđe u EU, pitanje je da li je to u interesu Rusije. Iako kažu da nemaju ništa protiv toga, nisam uveren da je to njihova politika – rekao je Skot.

Kim Džong-un naredio da se VREME u Severnoj Koreji pomeri 30 minuta unapred

Oni podržavaju ekstremne elemente i u Srbiji, i u Bosni, i u drugim zemljama, smatra Skot.

– Ne vidim pozitivan uticaj Rusije u svetu danas – istakao je američki ambasador.

Za sada Srbija je definisala svoju politiku onakvom kakvom jeste i mi to moramo da prihvatimo i da radimo zajedno sa Srbijom.

Pozitivni odnosi, ali…

Upitan za budućnost odnosa SAD i Srbije, Skot kaže da su odnosi već pozitivni, ali da mogu biti još bolji.

– Naši odnosi su otvoreni, naše ruke su pružene Srbima i u mojim ličnim odnosima sa Srbima, ja sam uvek video prijateljstvo i gostoprimstvo. Nema nikakvih prepreka za bolje odnose, što se nas tiče. Više zavisi od Srbije – rekao je Skot.

SAD, kako je rekao, ne očekuju da Srbije uđe u NATO jer je Srbija neutralna zemlja i to je odluka Srbije.

Upitan za motiv da preduzeća iz SAD ulažu u našu zemlju, Skat kaže da američka preduzeća nisu drugačija od drugih srpskih ili stranih i da svi oni žele da ostvare profit.

Kao prvo, u Srbiji vide malo tržište, ali i tržište koje otvara vrata za celu Evropu. Drugo, oni u Srbiji vide radnu snagu koja je obrazovana, govori strane jezike, i to je velika prednost. Treće, radna snaga je dosta jeftinija u odnosu na Nemačku ili Francusku, naveo je Skot.

Upitan šta treba još učiniti kako bi se još više poboljšala investiciona klima u Srbiji, Skat kaže da je potreban, pre svega, stabilnost, ekonomska, pa i politička.

Interesantno istraživanje: Evo zašto više mrzimo NOVAKA kad izgubi nego što ga volimo kad pobedi

100 godina prijateljstva

Skot je podsetio da SAD ove godine proslavljaju stogodišnjicu od kako se srpska zastava vijorila na Beloj kući i drugim javnim zgradama širom Amerike zbog prijateljstva sa Srbijom.

U Drugom svetskom ratu Srbi su spasavali američke pilote, na čemu je Amerika večno zahvalna, a  i posle rata, kada je Kominterna uvela sankcije Jugoslaviji, Amerika je bila tu da pomogne Srbiji i celoj Jugoslaviji, kaže on.

Ali, kako je Skot naveo, u devedestim godinama prošlog veka “nismo mi išli drugim putem, već Slobodan Milošević”.

NEMOGUĆE IM JE ODOLETI: Beskrajna privlačnost i lepota svojstveni su ovom HOROSKOPSKOM ZNAKU!

Od kraja Miloševićevog režima, od 2001. godinje pa nadalje, mi smo veoma aktivni u našem partnerstvu sa Srbijom, rekao je Skot i navodi da je upućeno više od milijardu dolara pomoći i to za one oblasti koje su cilj Srbije: integraciju u Zapadnu Evropu, u evropsku infrastrukturu i u EU.
Skot je naveo da veoma ceni predsednika Vučića, kojeg smatra pametnim čovekom koji želi da njegovoj zemlji bude bolje.

– Ne mogu da kažem da se slažemo po svakom pitanju, ali imamo otvoreni dijalog, koji je posvećen istom cilju, a to je integracija Srbije u EU – zaključio je Skot.

(Skandalozno.rs/Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "SKOT OPTUŽUJE: Rusija podržava ekstremne struje na Balkanu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.