Slavlje u Priboju: Svaki radnik FAP-a dobio po 6.000 evra

Novčanica

foto-ilustracija: pixabay.com

U pribojskom FAP-u se, najzad, lakše diše.

Odlukom Apelacionog suda u Beogradu, kompleksan i više puta prolongiran završetak postupka Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) okončan potvdom pravosnažnosti.

[adsenseyu5]

Svi dugovi u iznosu od oko 8,7 milijardi dinara konvertirani su u akcije ovog nekadašnjeg giganta, čime su se stekli uslovi da preduzeće na zdravim osnovama započne svoj povratak na tržište kao deo odbrambene industrije Srbije.

U sveobuhvatnom postupku reorganizacije uz pomoć Vlade Srbije, najveći poverioci, koje su činili uglavnom državni fondovi, prihvatili su konverziju potraživanja, a postupkom zamene ispunjenja,pre dve godine, i regulisanjem socijalnog programa, država je uspela da reguliše oko 100 miliona evra duga, čime su devastirani FAP i opština Priboj dobili priliku da ponovo krenu razvojnim putem bez dugovanja na zdravim osnovama.

U toku postupka reorganizacije Vlada je uložila i 2,5 miliona evra u opremu i mašine, kako bi FAP mogao da vrši remont i proizvodi vozila za Vojsku Srbije, do okončanja postupka i planiranog uključenja FAP-a u odbrambenu industriju Srbije, u sledećoj godini.

Predsednik opštine Priboj, Lazar Rvović izjavio je da je FAP oslobođen 100 miliona evra duga i da je radnicima povezan staž kao i socijalni program.

“Svaki radnik FAP-a dobio je po 6. 000 evra, podeljena su podsticajna sredstva za podsticanje novih poslovnih aktivnosti bivšim radnicima od po 3.000 evra, a Priboj je dobio slobodnu zonu od 27 hektara površine gde već sada imamo zaključenih sedam ugovora sa stranim investitorima”, rekao je Rvović za Tanjug.

[adsenseyu5]

Savetnik direktora Srbo Kaličanin kaže da se trenutno radi program 20 vojnih kamiona. U FAP-u se, kaže, trenutno radi i 40 kamiona za domaće i strane kupce u različitim fazama, dok su u toku ozbiljni pregovori sa kupcima u Alžiru i Egiptu.

“Trenutno se radi 20 vozila, 1.118 pogona 4×4 za Vojsku Srbije. Prvih 10 će biti predato vojsci u prvoj nedelji decembra, a ostalih deset do kraja godine. Iza toga, nastavljamo sa montažom, a elementi su u pripremi za šest vozila DLS koja su za izvoz”, ističe Kaličanin.

U toku ovih radova u Fabrici je angažovano konstantno oko 270 radnika, a po potrebi, i skladu sa povećanjem obima posla, angažuje se i veći broj, po ugovoru o delu.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Slavlje u Priboju: Svaki radnik FAP-a dobio po 6.000 evra"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.