Snimak avionske nesreće kod Bačkog Jarka – VIDEO

pogibija-tomislav

BAČKI JARAK – Na aerodromu Bački Jarak, nadomak Novog Sada, danas oko 13 časova srušila se ultralaka sportska letelica “skajlider 600” (Sky Leader 600) u kojoj su poginule dve osobe, saznaje Kurir.

Prema prvim informacijama, nastradao je novosadski biznismen Tomislav Đorđević, vlasnik firme DTD ribarstvo, koji je pilotirao avionom. On je najverovatnije vlasnik privatnog aerodroma u Bačkom Jarku. Identitet druge poginule osobe koja je bila u letelic nije poznat.

Do udesa došlo je nedaleko od aerodroma, kada se ultra laka letelica srušila u kukurzno polje. Letelici je još uvek nemoguće prići, javlja izveštač Kurira sa mesta nesreće. Prema nezvaničnim informacijama nesreća se dogodila se prilikom sletanja sportskog aviona, kada je letelica prilikom sletanja iznenada udarila u zemlju i zapalila se..

 Nezvaničnu informaciju o nesreći potvrdio je i sajt Tango Six koji je objavio da je danas na otvaranju novog sportskog aerodroma kod Bačkog Jarka došlo do udesa u kojem su, po za sada nepotvrđenim informacijama, poginuli pilot aviona i njegov saputnik. U prvim trenucima udesa nije bilo moguće prići zapaljenoj letelici.

Sumnja se da je do udesa došlo usled greške pilota.

Avion je bio novi SkyLeader 600 koji je učestvovao u ceremoniji otvaranja novog aerodoroma. Po svedočenjima sa lica mesta do udesa je došle posle produžavanja u zaokretu, avion je na visini do 100 metara ostao bez uzgona. Svedoci sa lica mesta pričaju o mogućoj grešci pilota prilikom pokušaja sletanja.

Vatrogasci: Vatra zahvatila kabinu i motor aviona

Vatrogasno-spasilačke jedinice iz Novog Sada i Temerina za desetak minuta potpuno su ugasile požar na avionu koji se srušio kod aerodroma Bački Jarak.

Šef smene novosadske Vatrogasne jedinice Draga Golić rekao je da je vatra zahvatila kabinu i motor aviona koji su bili potpuno u plamenu i da je bilo potrebno dva, tri minuta da se ugasi vatra.Golić je dodao da je u narednih pet do deset minuta u potpunosti završen posao i požar ugašen pri čemu su vatrogasci iz Temerina koristili i specijalnu penu. Prema njegovim rečima, ekipa iz Temerina je prva stigla na mesto nesreće kada je odjeklula i eksplozija.

Na gašenju požara bila su angažovana četiri vozila sa deset vatrogasaca, tako da je posle brze intervencije policija mogla da započne uviđaj.

Očevidac: Pre tragedije proleteli iznad piste aerodroma

Prema rečima očevidaca vlasnik aerodroma Bački Jarak Tomislav Đorđević je u ultralakoj letelici, jednoj od tri koje poseduje, krenuo da provoza prijatelja.

” Uzleteli su i minimalnom brzinom su leteli iznad piste tog sportskog aerodroma, da bi u jednom trenutku, verovatno zbog nedovoljne snage, avion propao i udario krilom u zemlju iza piste u njivi i odmah je eksplodirao, a pilot i kopilot su na licu mesta nastradali, rekao je očevidac i ododao da je otvaranju novog privatnog aerodromaprisustvovao veliki broj ljudi, pre svega, iz oblasti vazduhoplovstva.

Ko je Tomislav Đorđević

Tomislav Đorđević je rođen 1950. godine u Beloljinu a odrastao u Vranju gde je završio osnovnu školu i srednju mašinsko-tehničku školu, kao đak generacije.

Studirao je u Zagrebu, Kragujevcu i Novom Sadu. Široko znanje iz raznih oblasti stekao je sam, neprekidno se usavršavajući kroz bespoštedan rad. U svojoj karijeri uspešno se bavio inženjerstvom, informacionim tehnologijama, spoljnom trgovinom, proizvodnjom, bankarstvom i poljoprivredom.

Već sa 25 godina dolazi na mesto tehničkog direktora fabrike ulja «Mladost» u Šidu, a 4 godine kasnije postaje generalni direktor Zavoda za urbanizam u istom mestu. Da se radi o čoveku naprednog duha videlo se već krajem sedamdesetih godina kada insistira na korišćenju informacionih tehnologija, gde god je to moguće.

Njegove sposobnosti primećuju IT stručnjaci iz Iskra Delte koji ga angažuju da osnuje i vodi njihovu poslovnicu za Vojvodinu. U Iskra Delti ubrzo postaje pomoćnik generalnog direktora za izvoz u zemlje socijalističkog bloka u Evropi i Kinu. 1989. godine otisnuo se u privatno preduzetništvo i do sredine devedesetih stvorio preduzeća koja su zapošljavala stotine ljudi. Gradio je fabrike, otvarao nova radna mesta i vodio politiku izbora domaćih dobavljača kada god je to bilo moguće. Posebnu važnost davao je zapošljavanju i obuci mladih kadrova. Neprekidno je uvodio tehnološke inovacije. Ono što bi zaradio investirao je u nove projekte i ideje.

 Od 2001. godine potpuno se posvetio razvoju Meridian banke. Uvođenjem savremenih informacionih i komunikacionih tehnologija, pre drugih banaka, i dobrom organizacijom rada izgradio je jednu od najefikasnijih i najprofitabilnijih banaka u Srbiji. Nakon prodaje Meridian banke francuskoj banci Credit Agricole, kapital je ponovo uložio u Srbiju i krenuo u nove izazove.

Tomislav Đorđević odlučuje da reinvestira prihode od prodaje Meridian banke u projekte u Srbiji. 2006. godine osniva NS Invest, preduzeće za pružanje usluga menadžmenta, konsaltinga i finansijskih usluga kao podršku svojim investicijama.

U periodu od 2006. do 2010. Tomislav Đorđević i njegova preduzeća investiraju preko  60 miliona evra u razvoj novih aktivnosti u Srbiji: DTD Ribarstvo, Bački Jarak.

Osmislio je i razvio koncept «od njive do trpeze» (poljoprivreda, proizvodnja riblje hrane, proizvodnja ribe, prerada ribe i distribucija). Izgradio je fabriku za proizvodnju riblje hrane, najsavremeniju klanicu za ribu, kao i najmoderniji pogon za preradu ribe na Balkanu. Investirao je u rekonstrukciju ribnjaka, poljoprivrednu mehanizaciju, izgradnju silosa za žitarice i uljarice i uvođenje EU standarda bezbednosti hrane.
U hotelijerskom biznisu insistira na uvođenju modernih tehnologija koje podižu nivo usluge i efikasnost rada, kao što su «inteligentne sobe».

U maju 2010. godine dobija nagradu Kapetan Miša Anastasijević za doprinos razvoju preduzetništva u Srbiji.

U žižu javnosti dospeo je 2010. kada je uhapšen zbog sumnje da je zloupotrebio položaj i da je oštetio poslovanje Ribarskog gazdinstva Beograd kako bi RG Bački Jarak i sebi pribavio korist od oko tri miliona evra. Đorđević je bio optužen i za izdavanje nekretnina “Ribarskog gazdinstva“ ispod tržišne vrednosti.

Iz zatvora je odlukom Apelacionog suda pušten 12. maja 2011., nakon devet meseci.

(Kurir)

Budite prvi sa komentarom na članku "Snimak avionske nesreće kod Bačkog Jarka – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.