Snimci testiranja nuklearnog naoružanja procurili u javnost (VIDEO)

atomska

Foto: Printscreen/ Youtube

Američke vlasti su otkrile na stotine video snimaka koji predstavljaju hronološki pregled testova nuklearnog oružja u toku 20. veka

VLADA Sjedinjenih Američkih Država skinula je oznake tajnosti sa oko 750, od procenjenih 10.000 filmova, nastalih u toku 210 atmosferskih testova nulearnog oružja kojisu sprovedeni u SAD između 1945. i 1962. godine.

Deo ovih video snimaka je već objavljen zahvaljujući naporima tima naučnika izLorens Livermor nacionalne laboratorije, koji su proveli poslednjih pet godina prikupljajući, skenirajući i analizirajući ove filmove.

  [adsenseyu5]

Greg Sprigs, fizičar naoružanja koji radi na projektu, objasnio je da rad tima ima određenu oznaku hitnosti jer se originalni filmovi, koji su izrađeni od nitroceluloze, vremenom raspadaju.

– Možete namirisati sirće kada otvorite konzerve, što je jedan od nusprodukata procesa raspadanja ovih filmova. Znamo da su ovi filmovi na ivici raspadanja do tačke u kojoj će postati beskorisni. Podaci koje skupljamo sada treba da se čuvaju u digitalnom obliku, jer bez obzira koliko dobro tretirate i čuvate filmove oni će se razgradi – rekao je Sprigs u izjavi koju je preneo Sputnik.

(Skandalozno.rs, Izvor: Novosti.rs)

  [adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Snimci testiranja nuklearnog naoružanja procurili u javnost (VIDEO)"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.