Šok: Rusija priznala pasoše Kosova?!

Ilustracija

Juče je Ambasada Rusije u Beogradu saopštila da će ulaz sa ”pasošima takozvane Republike Kosovo na teritoriju Ruske Federacije biti moguć samo u posebnim slučajevima i zbog učešća na sportskim događajima pod okriljem Međunarodnog olipmijskog komiteta ili Međunarodne sportske federacije”.

Ruska ambasada se o kosovskim pasošima oglasila tek pošto je preksinoć na Tviteru zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Seljimi napisao da je ”posle 15 godina Rusija priznala pasoše Kosova kao validni dokument”. ”Spasibo Rosija”, poentirao je Seljimi, piše “Blic”.

Ambasada je objasnila ovaj korak Moskve navodom da ulazni pečat neće biti ”udaran” u pasoš, već će se dodavati u obliku specijalnog formulara – umetka u pasoš.

Rusija je, kako se navodi, to uradila kao i niz drugih zemalja koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

– Ulaz sa pasošima takozvane Republike Kosovo na teritoriju Ruske Federacije moguć je samo u slučajevima koji se temelje na ispunjavanju međunarodnih obaveza Ruske Federacije u svojstvu strane – primaoca događaja, koji se organizuju preko multilateralnih struktura, čji je član ili učensik takozvana Republika Kosovo – navode iz Ambasade.

Ulaz sa pasošima ”Republike Kosovo” u Rusiju dozvoljen je i zbog učešća ”njenih predstavnika u sportskim događajima koji se održavaju u Rusiji pod okriljem relevantnih međunarodnih sportskih federacija”.

– U drugim svrhama procedura ulaza lica sa kosovskim pasošima na teritoriju Rusije se ne menja. Dakle, ovaj ulaz nije moguć – navode u Ambasadi.

Ivica Dačić, srpski šef diplomatije je za ”Blic” izjavio da na ovaj potez Rusija bila obavezna.

– Ovo nije uvod u priznavanje kosovskih dokumenata. To je, nažalost, posledica prijema Kosova u MOK i svi to moraju da poštuju. Ruski stav o statusu Kosova ostaje nepromenjen – rekao je Dačić.

(blic)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

3 komentara na "Šok: Rusija priznala pasoše Kosova?!"

  1. Šta palite vatru? Dokumenti se priznaju samo u okviru MOK-a i drugih sportskih federacija koje su primile Kosovo. Rusija poštuje svoje ugovorne obaveze i nema potrebe da se konfrontira sa svetskim sportskim organizacijama. Političko priznavanje Kosova je drugi, sasvim drugi, par čarapa! Budite malo ozbiljni a ne po onoj malograđanskoj: “Komšinice a kako je meni danas?”

  2. To nije nista novo…????

  3. Prodavanje magle…..!!!!!!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.