Šokantna presuda Evropske komisije: Kompanija “APPLE” da plati Irskoj 13 MILIJARDI EVRA!

Novčanica

Evropska komisija presudila je da je američka kompanija “Epl” dužna da isplati 13 milijardi evra povratnog poreza zbog poslovanja u Irskoj, što je najveća kazna ikada izrečena!

Nakon temeljne istrage koja je trajala duže od tri godine, zaključeno je da je profit od poreza koji je američka kompanija prisvajala – ilegalan.

Rečeno je da je “selektivni tretman” dozvolio “Eplu” da plaća tek 1% poreza na ukupan profit ostvaren u Evropi. Evropska komisija je istakla da je ovakav “nefer odnos” omogućio gigantu iz Kupertina da plaća značajno manji porez od konkurencije. EK je saopštila da je “Epl” dobijao “ilegalnu državnu podršku”, koja nije bila omogućena drugim kompanijama.

[adsenseyu5]

“Irska neće novac”

Istraga se bavila načinom na koji Epl seli svoje intelektualno vlasništvo u zemlje sa nižim stopama poreza. Očekuje se da će se “Epl” žaliti na presudu.

Sa druge strane, Irska očigledno ne želi “Eplov” novac, prenosi “Gardijan”. Irski ministar finansija Majkl Nunan istakao je da se “snažno protivi” ovakvoj odluci Evropske komisije.

– Ovakva odluka ne ostavlja mi nikakve druge mogućnosti sem žalbe. Tražiću od kabineta vlade dozvolu za žalbu, jer ova presuda direktno udara na poreski sistem Irske, ugrožava našu praksu pružanja poreske sigurnosti velikim ulagačima. Tražiću dozvolu da dovedemo u pitanje zakone EU koji očigledno imaju primat nad zakonima suverenih država, makar po pitanju poreza – rekao je Nunan.

“Ovo nije kazna, ovo je neplaćen porez”

S druge strane, Margaret Vestager, evropska poverenica za tržišno takmičenje, rekla je da je stvar jasna, te da ova presuda nije kazna za američku kompaniju, već jednostavno neplaćen porez.

Ona je istakla da su i Irska i kompanija iz SAD prekršile zakon.

[adsenseyu6]

– Države članice EU ne mogu da daju poreske benefite pojedinim kompanijama. To je protiv zakona Evropske unije.

Komisija je zaključila da je Irska “Eplu” garantovala nezakonite olakšice koje su omogućile američkom IT gigantu da ne plati obavezan porez, odnosno njegov najveći deo – istakla je Vestager.

Evropska komisija pronašla je nepravilnosti u poslovanju Irske i “Epla”, koje su rezultovale manjim plaćanjem poreza još od 1991. godine!

– Skoro sav profit profit “Epla” u Irskoj upućen je iz dva tzv. ‘glavna ofisa’. Međutim, Komisija je ustanovila da su ti ofisi postojali samo na papiru, te da nisu mogli da generišu toliki profit, koji je, zahvaljujući isrskom poreskom zakonu, dugo ostajao ispod radara.

Zahvaljujući toj šemi, Epl nije plaćao pun porez, već samo onaj korporativni, koji je iznosio 1% u 2003. godini, da bi u 2014. pao na čak 0,005% – rekla je Vestager.

“Epl” poručuje: EU hoće da prepravlja istoriju naše kompanije u Evropi

Iz američke kompanije stiglo je ekspresno saopštenje nakon odluke Evropske komisije:

“Evropska komisija uložila je velike napore da prepravi istoriju Eplovog poslovanja u Evropi, pritom ignorišući poreske zakone Irske. EK je oborila čitav međunarodni poreski sistem ovom odlukom. Komisiju ne zanima koliko poreza Epl plaća, već koja vlada uzima novac. Ova odluka imaće dubok i štetan uticaj na naše investicije, poslovanje i stvaranje novih radnih mesta u Evropi. Epl poštuje zakon i plaća porez koji duguje, bilo gde na planeti. žalićemo se i ubeđeni smo da će presuda biti oborena”, navodi se u saopštenju američke kompanije.

foto: Reuters

Irski ogranak “Epla” ostvario je od 2004. do 2014. godine prihod od neverovatnih 64,1 milijardi dolara. EU je započela istragu o tome navodeći da je “Epl” platio samo mali deo od 13 milijardi dolara koliko duguje za porez.

[adsenseyu2]

Direktor “Epla” Tim Kuk u intervjuu za američki “CBS” tada je negirao da kompanija duguje tako veliki iznos.

– To su obične političke gluposti. Nema nikakve istine u tome. Platili smo svaki dolar koji dugujemo -tvrdi Kuk.

Krajem prošle godine za utaju poreza optužen je i italijanski ogranak ove kompanije. Italijanska filijala pristala je da državi isplati 318 miliona evra, i nije se žalila na presudu.

Neplaćeni porez kao ceo zdravstveni budžet

Ukupno 13 milijardi evra neplaćenog poreza “Epla” u Irskoj ekvivalentno je:

  • Celokupnom godišnjem budžetu za zdravstvo te države (13.17 milijardi evra)
  • 66% kompletnog socijalnog budžeta Irske (19.6 milijardi)
  • 27% ukupne zarade “Epla” prošle godine (53.4 milijarde)
  • ceni 14.959.723 uređaja “ajfon 6s” (model 64 gb)

(Skandalozno.rs, Izvor: Blic.rs, foto-ilustracija: pixabay)

Budite prvi sa komentarom na članku "Šokantna presuda Evropske komisije: Kompanija “APPLE” da plati Irskoj 13 MILIJARDI EVRA!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.