Španac na mestu šefa diplomatije EU komplikacija za Kosovo?

Intervju

Žozep Borel – foto: AP/ Manuel Balce Ceneta

Ukoliko Žozep Borel bude izabran na mesto šefa diplomatije EU, to bi moglo da dovede do komplikacija zbog činjenice da Španija ne priznaje Kosovo, navodi Politiko.

U okviru bloga koji se bavi EU samitom i imenovanjima na vodeće pozicije EU institucija evropski portal Politiko navodi da bi španski ministar spoljnih poslova ukoliko bude izabran na mesto novog šefa EU diplomatije bio i novi posrednik u dijalogu Srbije i Kosova koji za cilj ima normalizaciju odnosa.

“Komplikacije vezne za moguće Borelovo imenovanje, pored optužbi za pronevereni novac i loše poslovanje nemačke ministarke Ursule fon der Lajen, samo su još jedan primer koji govori u prilog tome da EU lideri nisu potpunosti razmotrili posledice svojih izbora”, navodi Politiko.

U tekstu se navodi i da Španija ne priznaje nezavisnost Kosova zbog sopstvene zabrinutosti u vezi sa separatističkim pokretimaa, uključujući i onaj u Kataloniji.

Lideri EU dogovorili su da istaknu kandidaturu Ursule fon der Lajen za novog šefa Evropske komisije, objavio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk na svom profilu na Tviteru.

Za šefa Evropskog saveta kandidovan je belgijski premijer Šarl Mišel, za visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost španski ministar spoljnih poslova Žozep Borel, a za predsednicu Centralne banke kandidovana je šefica MMF-a Kristin Lagard.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Španac na mestu šefa diplomatije EU komplikacija za Kosovo?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.