Špijunski skandal trese Evropu: Srpkinja, dvostruki agent u Beogradu, izvlačila top informacije od belgijskih obaveštajaca, pa ih slala Rusima

Nagrabusio

foto-ilustracija: pixabay.com

Jedan od najviših zvaničnika belgijske obaveštajne zajednice optužen je da radi za Rusiju, što je posebno zabrinulo zvaničnike EU i NATO, čija se sedišta nalaze u Briselu.

Major Klemon Vandenbor, šef belgijske vojnoobaveštajne službe ADIV, osumnjičen je da je prosleđivao jednoj ženi srpskog državljanstva za koju se veruje da je ruski agent, pokazala je istraga belgijskih tužilaca i komiteta za nadzor belgijskog parlamenta.

Izveštaj je objavljen u četvrtak u belgijskom listu “De Morgen” koji se poziva na izvore iz ADIV.

Kako piše ovaj list, belgijski obaveštajni zvaničnici su nakon terorističkog napada 2015. godine stupili u kontakt sa kolegama iz Srbije kako bi otkrili na koji način džihadisti dolaze u Evropu preko takozvane Balkanske rute.

Jedan od njegovih saradnika je rekao da je tokom specijalne operacije u Srbiji 2016. godine Vandenbor omogućio Srbima pristup tajnim podacima.

Međutim, istraga pokazuje da je neimenovana Srpkinja, koja je dobila pristup poverljivim podacima, zapravo dvostruki agent i da radi za Rusiju.

Srbija koja lebdi između Istoka i Zapada je poznato leglo špijuna“, navodi list u tekstu od četvrtka.

Osim njega optužen je i jedan neimenovani major.

Ako se dokaže da su Vandenbor i major radili za Rusiju, slučaj bi nalikovao na onaj Hermana Sima, zvaničnika estonskog ministarstva odbrane, koji je osuđen zbog špijunaže za Rusiju u Talinu 2009. godine.

Vandenbor, šef kontraobaveštajnog odeljenja, takođe je dobio zabranu pristupa, nakon što je optužen za ilegalno uništavanje osetljivih dokumenata i lošeg upravljanja, dodao je “De Morgen“.

On je navodno negirao sve optužbe.

Ovaj izveštaj usledio je nakon što je Evrospka unija procenila da “oko 250 kineskih i 200 ruskih špijuna” funkcioniše iz svojih ambasada i misija u Briselu.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Špijunski skandal trese Evropu: Srpkinja, dvostruki agent u Beogradu, izvlačila top informacije od belgijskih obaveštajaca, pa ih slala Rusima"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.