Sprema se referendum o Kosovu?

Intervju

Rasim Ljajić – foto: Beta/Nenad Petrović

Referendum na kojem bi se građani izjasnili o kosovskom pitanju nije opcija za rešenje tog pitanja, već način da se građani slobodno i demokratski izjasne o rešenju koje će predložiti političari, izjavio je ministar Rasim Ljajić.

– To nije bežanje od odgovornosti – rekao je Ljajić za RTS.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, po povratku sa KiM, najavio je mogućnost referenduma na kojem bi se građani izjasnili o kosovskom pitanju.

Kako navodi RTS, ako bi se menjala ustavna preambula u kojoj se pominje Kosovo, reč bi bila o ustavnom referendumu, koji bi bio obavezujući.

U Srbiji je građane na referendumu 1992. godine vlast pitala o amandmanima na Ustav, šest godina kasnije da li su za učešće stranih predstavnika u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji, a 2006. izjašnjavali su se o novom Ustavu.

Prema Ljajićevim rečima, to su “teledirigovani” referendumi koje smo imali u prošlosti, gde se očekuje odgovor kakav vlast i predstavlja građanima kroz svoju kampanju.

– Ovde i da hoćete da fingirate, to je jako teško, imajući u vidu visok stepen polarizacije koju kosovsko pitanje povlači sa sobom – rekao je Ljajić.

Da li će referenduma biti i sa kojim pitanjem, biće jasnije posle proleća, do kada bi trebalo da traje unutrašnji dijalog, dodaje RTS.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Sprema se referendum o Kosovu?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.