SRBI NE VERUJU TAČIJU: Uprkos pozivu predsednika tzv. Kosova da slobodno dođu, oni neće posetiti Đakovicu!

Intervju

Hašim Tači foto: Reuters

Oko 2.000 Srba izbeglih iz Đakovice otkazali su odlazak u zavičaj na krsnu slavu manastira Uspenja presvete Bogorodice iz bezbednosnih razloga, potvrdio je predsednik Udruženja Đakovčana, Đokica Stanojević

Srbi su odustali uprkos tome što je Hašim Tači, odgovarajući na posle javni poziv Nataše Kandić, osnivača Fonda za humanitarno pravo da se lično angažuje da se Srbima omogući da posete crkvu u Đakovici, obećao da će se angažovati za slobodu kretanja za sve građane Kosova, uključujući i Srbe, bilo gde na Kosovu.

Ovo obećanje Tači je objavio na svom tviter nalogu i naveo da je “danas nezamislivo i neprihvatljivo da neko ugrozi prava ili ne dozvoli posetu srpskih građana verskim objektima, bilo u Đakovici ili negde drugo”.

Đokica Stanojević je za RTK 2 objasnio je da su Srbi iz Đakovice odustali od odlaska u zavičaj zbog, atmosfere mržnje koja je, kako je rekao, preovladavala prethodnih dana.

– Odustajemo jer ne želimo da uđemo u kolo mržnje i napetosti. Ne želimo eksces. Ovog puta Srbi nisu poniženi, ponižene su sve međunarodne institucije, institucije u Prištini, nevladine organizacije, koje ni posle 20 godina nisu u stanju da Srbima omoguće da u Đakovici u miru, dostojansvteno obeleže krsnu slavu, Zadušnice, Vaskrs, Božić – istakao je Stanojević. On je rekao da je igumaniji i monahinjama uputio čestitke povodom krsne slave.

Inače Tači je u odgovoru Kandićevoj uz priznanje i, kako je naveo, zahvalnost za njenu aktivnost pre, tokom i posle rata na KiM, naveo da je danas “nezamislivo i neprihvatljivo da neko ne dozvoli posetu srpskih građana verskim objektima, bilo da je reč o Đakovici ili nekom drugom delu Kosova”.

Vulinov odgovor Ešdaunu: Gde mu je bila pamet kada su razbijali SFRJ, ili priznavali Kosovo?!

Tači tvrdi da prištinske vlasti ne dele građane prema religijskoj, kulturnoj ili etničkoj pripadnosti.

– Mi smo najdemokratskija država u regiji i šire, gde su etničke zajednice zaštićene ustavom – smatra Tači.

Inače, krajem aprila ove godine Kandićevoj je premijer lažne države Ramuš Haradinaj uručio priznanje “Mapu zlatnog Kosova” u znak zahvalnosti za, kako je tada naveo, “objektivno i precizno prikazan broj poginulih na Kosovu”.

(Skandalozno.rs/Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "SRBI NE VERUJU TAČIJU: Uprkos pozivu predsednika tzv. Kosova da slobodno dođu, oni neće posetiti Đakovicu!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.