Srbija dobija od Rusije najmanje 20 ruskih borbenih aviona Mig-29 i helikoptera Mi-24?

Ilustracija

Srpska vojna avijacija mogla bi uskoro biti pojačana sa najmanje 20 ruskih borbenih aviona i helikoptera.

Kako saznajemo, Rusija će Srbiji dati lovačke avione „mig-29“ i jurišne helikoptere „mi-24“, što će znatno poboljšati stanje u našem prilično oronulom vazduhoplovstvu.

Avioni „mig-29“, koji bi bi uskoro mogli da stignu u Srbiju, trenutno su deo ruskog 31. lovačkog avijacijskog puka iz baze Milerovo. Ta jedinica će se do kraja godine snabdeti najsavremenijim avionima „suhoj“, a više od 30 „migova“ praktično će biti stavljeno u otpis.

[adsenseyu1]

Međutim, i ovakvi polovni ruski avioni bili bi veliki napredak za našu vojnu avijaciju, u kojoj su poslednji avioni kupljeni pre tri decenije. Sličan je slučaj i sa jurišnim helikopterima „mi-24“. Od ruske tehnike trebalo bi da se formiraju najmanje po jedna avijacijska i helikopterska eskadrila sa po desetak letelica u svakoj.

Stižu i kamioni

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je u višednevnoj poseti Moskvi, potvrdio je da ćemo od Rusije nabaviti deo naoružanja.

– Naša zemlja mora da nabavi deo naoružanja, ali će nastojati da se jedan deo proizvodi u Srbiji, u saradnji s Rusijom. To je naš posao. Nije realno da previše toga kupimo, ali nešto oružja ćemo nabaviti – rekao je Vučić, ne želeći da precizira o kom naoružanju je reč jer su razgovori u toku.

Kako je istakao, Srbija ćuti kada neki dobijaju borbene helikoptere, borbena oklopna vozila, haubice i upitao zašto nekima poklanjaju lansirne rampe, a drugi nabavljaju balističke rakete.

– A sutra ćete da me pitate, u nekoj drugoj konstelaciji snaga u svetu, šta si uradio da zaštitiš svoju zemlju. Nećemo da nabavljamo oružje koje je, nazovimo ga tako, ofanzivno, ali moramo da zaštitimo svoju teritoriju – poručio je Vučić.

[adsenseyu1]

On je dodao i da će biti razgovora i sa predstavnicima kompanije „Kamaz“ u vezi sa kupovinom kamiona za haubice u fabrici u Velikoj Plani.

Vučić će o nabavci naoružanja razgovarati i na današnjem sastanku sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom kako bi se videlo šta dve zemlje mogu zajednički da naprave i kako bi se iskoristila srpska namenska industrija.

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da postoje dobre šanse da se ugovori nabavka letelica iz Rusije.
– Vrlo je moguće da će se to desiti pošto Rusija ima motiv zato što ima tehniku koja se povlači iz naoružanja u narednih godinu dana i njima je to nepotrebno. Ako bi Rusija takva sredstva po povoljnim uslovima donirala Srbiji, s jedne strane bi ostvarila politički prestiž, a s druge strane komercijalne motive, jer ćemo im plaćati i remont i održavanje. To je u ovom trenutku jedino realno jer Srbiji nema novca za kupovinu nove tehnike – ocenjuje Radić.

On, takođe, ističe da Zapad neće blagonaklono gledati na to što će Moskva vojno pomoći našu zemlju.
– Zapad nikako neće biti oduševljen i siguran sam da će biti kritika, ali će prećutno to sve biti tolerisano – kaže Radić.

Sporazumi o saradnji

Da od Rusa možemo očekivati pomoć u opremanju borbene avijacije, potvrđuje moskovski Komersant, koji, pozivajući se na izvore u Kremlju, piše da će se „znatno aktivirati isporuke“ naoružanja Beogradu.

Inače, tim povodom su, tokom posete Aleksandra Vučića, u Moskvi već potpisani međudržavni sporazumi o vojnotehničkoj saradnji.

(kurir)

2 komentara na "Srbija dobija od Rusije najmanje 20 ruskih borbenih aviona Mig-29 i helikoptera Mi-24?"

  1. Ok, mozda i dobijemo na poklon tu vojnu tehniku. Mozda i dokupimo jos nesto. I sta onda? To ce da bude operativno neko vreme, a onda ce, kao i vecina vojne tehnike u Srbiji, da bude zapostavljeno i neodrzavano. Nece nama ta inekcija nove tehnike da resi problem. Problem je sistemski, a to je drpacina i krcmljenje narodne imovine i vojne tehnike od strane ljudi na funkcijama.

  2. Pa kakve su to gluposti bre!
    Sta to sve vredi kad po generalstabu vrsljaju nato predstavnici?
    mi smo prodana i izdsna zemlja.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.