Srbija obavestila Hag da je spremna da sudi članovima Srpske radikalne stranke

Holandija

Tribunal u Hagu – foto: EPA/STR

Sudski Mehanizam u Hagu potvrdio je da ga je Srbija obavestila da je spremna da sudi članovima Srpske radikalne stranke Petru Jojiću i Vjerici Radeti, optuženim za nepoštovanje Haškog tribunala.

U nalogu sudije Ajdina Sefe Akaja piše da je 14. marta ministarka pravde Srbije Nela Kuburović obavestila Mehanizam da je Srbija “spremna da sprovede krivični postupak” protiv Jojića i Radete.

Istovremeno, sudija Akaj pozvao je hašku tužiteljku Dajanu Elis da se, u roku od 30 dana, izjasni da li bi ustupanje procesa radikalima Srbiji bilo “u interesu pravde i… poštovanja prava optuženih“.

Sudija Akaj će, kako proizlazi iz današnjeg naloga, odluku da li će proces radikalima ustupiti Srbiji doneti pošto se o tome izjasni tužiteljka.

Jojića i Radetu, Haški tribunal je, u oktobru 2012, optužio da su da su uticali na svedoke u haškom procecu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

SRBIJA ODBIJALA DA IZRUČI RADIKALE

Srbija je, do zatvaranja Tribunala na kraju 2017, odbijala da, po nalogu tog suda, uhapsi i izruči optužene u Hag, na osnovu odluke Višeg suda u Beogradu da nije obavezna da sarađuje u procesima za nepoštovanje suda.

Tribunal je to ocenio kao kršenje međunarodnih obaveza Srbije, koju je prijavio Savetu bezbednosti UN zbog nesaradnje.

Predmet protiv Radete i Jojića, posle zatvaranja Tribunala, preuzeo je njegov pravni naslednik sudski Mehanizam.

Trećeoptuženi radikal Jovo Ostojić preminuo je prošle godine u Srbiji. Tribunal je, potom, obustavio postupak protiv njega.

NALOG ZA HAPŠENJE I CRVENE POTERNICE

Nalog za hapšenje radikala, Tribunal je vlastima u Beogradu uputio u januaru 2015.

S proleća 2016. godine, Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odlučio je, međutim, da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje radikala, zato što nacionalni zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i nepoštovanje suda.

Tribunal je 5. oktobra 2016. izdao međunarodni nalog za hapšenje Jojića i Radete, ocenjujući da je zvanični Beograd nekoliko puta odbio da postupi po nalogu suda, uhapsi i u Hag izruči dvoje radikala.

Na zahtev Tribunala, Interpol je za optuženim radikalima raspisao “crvene poternice“.

ŽALBE TRIBUNALA SAVETU BEZBEDNOSTI

Haški tribunal je Srbiju nekoliko puta prijavio Savetu bezbednosti UN zbog nesaradnje u slučaju članova SRS.

Predsednik Tribunala Karmel Ađijus pozvao je nekoliko puta Savet bezbednosti UN da “preduzme mere neophodne da se obezbedi povinovanje Srbije nalozima Tribunala, u skladu sa njenim obavezama”.

Sudija Ađijus i glavni tužilac Serž Bramerc odbacili su, pritom, argumentaciju beogradskog suda, podsećajući da su isti sudija i sud, prethodnih godina, u sličnim slučajevima, donosili odluke o izručenju optuženih za nepoštovanje suda.

Naveli su primer još jednog člana SRS Ljubiše Petkovića, koji je bio izručen iz Srbije i u Hagu osuđen na tri meseca zatvora zbog nepoštovanje Tribunala.

Reagujući na odluku beogradskog suda, i raspravno veće Tribunala je protumačilo da je Srbija obavezna da sarađuje i izruči optužene za nepoštovanje suda i po statutu Tribunala i po sopstvenom zakonu o saradnji sa međunarodnim sudom.

Šešelj je prvostepenom presudom Tribunala, u martu 2016. oslobođen krivice za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93. Tužilaštvo je na tu presudu uložilo žalbu, a pravosnažna presuda se očekuje. Od novembra 2014, Šešelj je na privremenoj slobodi u Srbiji.

(Skandalozno.rs, Izvor: Beta)

Budite prvi sa komentarom na članku "Srbija obavestila Hag da je spremna da sudi članovima Srpske radikalne stranke"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.