Srbija: Potvrđen prvi slučaj infekcije virusom Zapadnog Nila!

Ilustracija

U Srbiji je prijavljen i prvi put ove godine laboratorijski potvrđen slučaj infekcije virusom Zapadnog Nila, naveo je u svom izveštaju Institut za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“.

U Batutu su podsetili da je infekcija virusom Zapadnog Nila zvanično prvi put registrovana na teritoriji Srbije krajem jula 2012. godine.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje, odnosno oboljenje koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti komaraca. Prvi oboleli se registruju uglavnom u drugoj polovini jula meseca, a najveći broj obolelih osoba se registruje tokom avgusta i septembra.

Do početka avgusta u 2015. godini u zemljama Evropske unije registrovano je šest slučajeva obolevanja od Groznice Zapadnog Nila, i to u: Italiji (4), Bugarskoj (1) i Rumuniji (1). Van granica Evropske unije, u Izraelu registrovana su 3 slučaja obolevanja.

Kako navodi Batut, većina osoba (80-90%) inficirana virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome i znake bolesti.

Kod malog procenta zaraženih osoba (10 do 20%) simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, s naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolom u grlu, leđima, mišićima, zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom.

Međutim, kod pojedinih osoba dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa (kod 0,2% obolelih mlađih od 65 godina, i kod 2% pacijenata preko 65 godina života), odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti, koji zahteva hospitalizaciju.

Simptomi neuroinvazivnog oblika bolesti su glavobolja, ukočen vrat, stupor (tupost), dezorijentisanost, koma, tremori, konvulzije, slabost mišića i paraliza.

Nakon preležane infekcije često dolazi do razvoja dugotrajnih sekvela, kao što su: umor, gubitak pamćenja, teškoće prilikom hodanja, mišićna slabost i depresija.

U Batutu su posavetovali građane da koriste sredstva protiv ujeda komaraca, da nose odeću koja pokriva noge u ruke, kao i da izbegavaju boravak na otvorenom kada je najintezivnija aktivnost komoraca – u sumrak i zoru.

(blic)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Srbija: Potvrđen prvi slučaj infekcije virusom Zapadnog Nila!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.