Srbija u “crvenom”, do po podne ćemo biti “zavejani”

Topljenje

foto-ilustracija: pixabay.com

Skoro svi delovi Srbije danas su pod crvenim meteo-alarmom. Najavljene nove, obilne, snežne padavine, koje će trajati do sutra.

Kako je za Jutarnji program TV Prve objasnio meteorolog RHMZ-a Nedeljko Todorović, taj crveni meteo-alarm biće na snazi do sutra, jer se predviđaju velike količine padavina za 12 sati, koje će dodatno povećati ukupnu količinu snežnog pokrivača.

Kako kaže, slab sneg već je počeo da pada na jugu i jugoistoku zemlje, a u toku dana, odnosno od podneva stići će i do ostalih krajeva zemlje. U početku će to biti sneg slabijeg intenziteta, ali će se on pojačati.

“Te snežne padavine trajaće od po podne, tokom noći do sutra ujutro. Zato je RHMZ objavio meteo-alarm sa crvenim upozorenjem”, rekao je Todorović i objasnio da se radi o opasnim vremenskim prilikama u određenom vremenskom periodu.

“Dato je i dodatno upozorenje na ukupnu količinu snega, na području cele Srbije, 15 do 30 cm, negde do 40 cm novog snega, što važi za više predele. Najmanje će ih biti na krajnjem severu zemlje. U Beogradu bi to bilo između 15 i 30 cm novog snega, odnosno 30-40 ukupnog snega”, kazao je Todorović.

Screenshot RHMZ

foto: Screenshot RHMZ

Upitan da prokomentariše izjavu gradonačelnika Beograda koji je juče za TV Prva rekao da su prognoze bile drugačije, a da je palo više snega zbog čega je Beograd osvanuo u potpunom kolapsu, Todorović kaže da će se uzdržati od komentara i da će komentarisati samo prognozu.

Prema njegovim rečima, grad Beograd i sve nadležne državne institucije, koje su korisnici usluga RHMZ-a, dobijaju prognoze i informacije iz RHMZ-a, ali naglašava da bilo koji parametar koji se prognmozira mora da ima odstupanje, kao na količinu padavina i tako i kod temperatura.

“I to je iskustvo pokazalo, meteorolozi ne mogu da prognoziraju u centimetar i milimetar koliko će snega pasti”, rekao je on i dodao da se ne može očekivati ni od putara da po takvim intenzivnim padavinama očiste sve za dva sata.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net/prva.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Srbija u “crvenom”, do po podne ćemo biti “zavejani”"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.