Srbiji prete 4 dana potopa: Evo šta nas i kada očekuje

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je na obilne padavine, kao i na porast vodostaja reka do kojih će doći početkom sledeće nedelje u Srbiji, što može izazvati nove poplave.

Slično upozorenje objavljeno je i u Bosni i Hercegovini, gde se od 12. do 14. maja takođe očekuju obilne padavine.

Kako navode na svom sajtu, u ponedelјak i utorak 13. i 14. maja, na području Srbije biće povremeno sa kišom, plјuskovima i grmlјavinom. Ukupna količina padavina u većini mesta biće od 30 do 60 mm, a lokalno i preko 80 mm uglavnom u zapadnim i centralnim krajevima.

Vreme, upozorenje, padavine, poplave

Upozorenje na obilne padavine – Printskrin: Hidmet.gov.rs

RHMZ ističe kako će zbog obilnih padavina doći i do porasta vodostaja reka.

Vodostaj na Kolubari, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, kao i na gornjim tokovima Južne i Zapadne Morave sa pritokama će u periodu od 13. do 16. maja biti u umerenom i većem porastu sa mogućnošću dostizanja i prevazilaženja upozoravajućih nivoa.

Vreme, upozorenje, padavine, poplave

Na ovim rekama će vodostaj biti u porastu – Printskrin: Hidmet.gov.rs

NEDIMOVIĆ: OZBILJNE PADAVINE OD NEDELJE UVEČE, MI SMO SPREMNI

Srbiju i region od nedelje uveče do 17. maja ujutro očekuju obilnije padavine, upozorio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, naglasivši da su sva vodoprivedna preduzeća u pripravnosti.

Prema prognozama, kako je rekao, od nedelje uveče i naredna četiri dana očekuje se više od 40 do 50 litara padavina po metru kvadratnom, a u vrlo kratkom vremenskom periodu.

Podsetio je da se to podudara sa situacijom od pre pet godina, kada smo imali velike poplave, zbog čega je posle pres konferencije u ambasadi Slovenije povodom Svetskog dana pčela, i uputio ovo upozorenje.

Obrenovac, poplave, poplava

Strahuje se od ponavljanja scenarija iz 2014. – foto: AP/Tanjug

Ministar kaže i da ne očekuje veće probleme na velikim vodotokovima, ali upozorava da može doći do pojave bujičnih poplava, naročito u Zapadnoj Srbiji.

– Naša vodoprivredna preduzeća preduzela su sve aktivnosti u pogledu osmatranja prostora i angažovanja mehanizacije koja je neophodna. Juče smo uradili sve pripremne aktivnosti, za dva tri dana svi će biti na terenu – rekao je Nedimović.

Kako sada stvari stoje, najviše padavina biće u BiH, kaže ministar, ali upozorava i da oblaci mogu veoma brzo da skrenu i za 50 kilometera i naprave ozbiljan problem.

Mi smo, međutim, ponovio je, spremni da se uhvatimo u koštac sa tim i nadam se da neće biti većih problema.

– Što se tiče same vode i koristi za poljoprivredu ne treba da vam govorim koliko je to važno u ovom trenutku – zaključio je.

UPOZORENJE ZA BIH

U Bosni i Hercegovini se od 12. do 14. maja očekuju obilne padavine koje mogu da izazovu poplave, izjavio je danas direktor Agencije za vodno područje reke Save u Federaciji BiH Sejad Delić.

On je dodao da će zbog toga od večeras biti uvedeno dežurstvo kako bi stanovnici BiH na vreme bili obaveštavani, prenosi Fena.

U Agenciji je danas održan sastanak s direktorima Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Hidrometeorološkog zavoda FBiH i Zavoda za geologiju FBiH sa kojeg je poručeno da su nadležne institucije spremne da odgovore ako dođe do poplava.

– Da će doći do poplava ne možemo sa sigurnošću da prognoziramo, jer se vreme menja iz časa u čas. Prema trenutnim informacijama, najrizičnije su Sana, Una, Usora i Spreča – rekao je direktor Hidrometeorološkog zavoda FBiH Almir Bijedić.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Srbiji prete 4 dana potopa: Evo šta nas i kada očekuje"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.