Srbima niko ne govori istinu: Teška misija za Mogerini

Reakcija

foto: AP/Tanjug

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini je na Balkanu, u misiji koja je teža od one koja je dovela do nuklearnog dogovora SAD i Irana.

To piše bivši britanski ministar za Evropu i Balkan Denis Makšejn za portal Euraktiv.

On navodi da je Mogerinijeva stigla na Zapadni Balkan, koji ostaje najproblematičniji region u Evropi i 20 godina posle “najvećeg posleratnog masovnog ubistva nedužnih civila u Srebrenici”.

  [adsenseyu5]

“Ministri spoljnih poslova i lideri velikih evropskih država su izgubili interes da pomažu Zapadnom Balkanu u pronalaženju načina za rešavanje iscrpljujućih konflikata. Više se ne javljaju ni Berlin, ni London, ni Pariz, ni Rim. Sve je na Mogerinijevoj, koja mora da pokaže da Evropa ima način da uspostavi konačan mir u tom delu Evrope”, navodi Makšejn.

Prema njegovim rečima, devedesetih godina je viđeno kako nacionalizam može da dovede do otvorenog rata i kako je više od milion ljudi “preskočilo” Alpe u potrazi za mirnim životom.

“Mogerinijevoj ne pomažu ni druge evropske zemlje, poput Španije, koja odbija da prizna državnost Kosovu, iako je to učinilo 120 država članica UN. Fikcija da je Kosovo integralni deo Srbije, koje je na neko vreme van ingerencija Beograda se više ne može shvatati ozbiljno. Grčka takođe Evropi otežava život sa svojom nacionalističkom reakcijom usmerenom prema Makedoncima”, dodaje Makšejn.

  [adsenseyu1]

Bivši diplomata ističe da je glavni problem za Mogerinijevu “srpski revanšizam”.

“Kremlj podržava Srbe i želi da postane igrač na Zapadnom Balkanu. Srpski nacionalisti ohrabruju srpsku manjinu u Bosni i na Kosovu da odbijaju svaku kooperaciju i da te države učine nesposobnim za funkcionisanje. Srbi su uključeni i u zaveru u Crnoj Gori, a u toku je i kampanja za predsedničke izbore u kojoj većina kandidata igra na kartu toga da su Srbi žrtve uz tvrd stav prema Kosovu i Bosni. Srbi znaju da nema šanse da uđu u EU ako ostanu na politici iz ’90. godina i moraju da prihvate da Beograd može da vlada samo Srbijom, a ne okolnim državama. Nijedan srpski lider nije spreman da kaže istinu srpskom narodu”, ističe Makšejn.

Tekst zaključuje tvrdnjom da ako Mogerinijeva po povratku u Brisel sa Zapadnog Balkana ubedi druge evropske lidere da razmisle o “novim putovanjima na Balkan i sa Balkana”, onda će napraviti pravi iskorak u regionu čija budućnost je upitna i kao taoca je drži nacionalizam.

(Skandalozno.rs, Izvor: B92.net)

  [adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Srbima niko ne govori istinu: Teška misija za Mogerini"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.