SRPSKA CRKVA NA STRANI RUSKE: Odluka carigradskog Sinoda smatra se neobavezujućom za SPC

Incident

foto: Marina Lopičić

Sveti arhijerejski Sabor SPC saopštio je da je neutemeljena odluka Carigradske patrijarašije o autokefalnosti ukrajinske crkve, a “odluka o rehabilitaciji raskokolničkih grupacija neprihvatljiva”, te ih stoga, kako se navodi, Srpska pravoslavna crkva neće priznati.

Na dvodnevnoj sednici Sabora, održanoj 6. i 7. novembra, arhijereji SPC su zaključili da je Carigradska patrijaršija donela kanonski neutemeljenu odluku da rehabilituje i za episkope prizna dvojicu vođa raskolničkih grupacija u Ukrajini, Filareta Denisenka i Makarija Maletiča, zajedno sa njihovim episkopatom i klirom.

Navodi se da je Filaret svojevremeno kanonski lišen čina, a potom isključen iz crkvene zajednice i podvrgnut anatemi, a Makarije je, kažu, “ionako lišen apostolskog prejemstva kao duhovni izdanak sekte takozvanih samosvetih”.

Zbog toga, ističe se, Sveti arhijerejski Sabor tu odluku carigradskog Sinoda smatra neobavezujućom za Srpsku pravoslavnu crkvu.

“Sabor ne priznaje navedene ličnosti i njihove sledbenike za pravoslavne episkope i klirike i, sledstveno, ne prihvata liturgijsko i kanonsko opštenje sa njima i njihovim pristalicama”, navodi se u saopštenju.

Sabor predlaže Carigradskoj patrijaršiji i svim ostalim pomesnim autokefalnim pravoslavnim crkvama da pitanje autokefalije i pitanje pravoslavne dijaspore što skorije razmotre na svepravoslavnom saboru, kako bi se potvrdili i osnažili sabornost i jedinstvo i ubuduće izbegla iskušenja kao što je ovo kroz koje sada prolazi sveto pravoslavlje.

Navodi se i da su o ovom saborskom stavu zvanično obaveštene sve pravoslavne crkve, od Carigradske i Moskovske patrijaršije.

Ramuš Haradinaj: Uvešćemo još veći porez Srbiji

Inače, ovogodišnje dvodnevno vanredno zasedanje Sabora bilo je posvećeno trima glavnim temama – stanju na Kosovu i u Metohiji, unapređenju školstva i prosvete u SPC i crkvenoj krizi u Ukrajini posle najnovijih odluka Carigradske patrijaršije.

Podseća se da je svoje viđenje stanja na Kosovu i Metohiji, kao i perspektivu borbe za očuvanje te, kako se navodi, “mučeničke srpske pokrajine u sastavu Srbije u uslovima neprestanih provokacija vođstva lažne države i stalnih pritisaka velikih zapadnih sila”, Sabor predočio javnosti posebnim saopštenjem.

Što se tiče unapređenja školstva i prosvete u SPC, navodi se da je javnost o tome manje-više već upoznata.

(Skandalozno.rs/Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "SRPSKA CRKVA NA STRANI RUSKE: Odluka carigradskog Sinoda smatra se neobavezujućom za SPC"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.