Šta će reći EU: Rusija i Belorusija završili stvaranje zajedničkog sistema protivvazdušne odbrane!

Saradnja

foto: Tanjug/AP

Uprkos navodnim nesuglasicama između Minska i Moskve i politici beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka kojom pokušava da otopli odnose s Evropskom unijom, čini se da beloruski lider ipak ne veruje Zapadu u meri u kojoj su se nadali u Brisel i NATO savezu.

Naime, Rusija i Belorusija su završili stvaranje jedinstvenog sistema protivvazdušne odbrane na istočnoj granici zemalja koje su deo Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti.

Rusija i Belorusija su završili stvaranje zajedničkog sistema protivvazdušne odbrane u evropskom delu zemalja koje su deo Ugovora o kolektivnoj bezbednosti”, izjavio je prvi zamenik komandanta ruskog ratnog vazduhoplovstva general-pukovnik Pavel Kuračenko, prenose RIA Novosti.

“Praktična primena sporazuma je završena i nakon toga će se napori usredsrediti na obavljanje zajedničkih misija protivvazdušne odbrane, kao i na praktične operativne i borbene obuke”, rekao je general Pavel Kuračenko.

Organizaciju dogovora o kolektivnoj bezbednosti čine Jermenija, Belorusija, Kazahstan, Kirgistan, Rusija i Tadžikistan.

General Kuračenko je saopštio da će stvaranje protivavionskih regionalnih sistema u Istočnoj Evropi, na Kavkazu i Centralnoj Aziji će biti jedan od prioriteta Rusije u nadolazećim godinama, a Moskva je u tom pogledu već potpisala sporazum sa Kazahstanom 2013. i ugovara detalje saradnje s Kirgistanom i Tadžikistanom.

Stvaranje protivraketnog štita na teritoriji Belorusije sigurno nije vest koja će biti dobro primljena u Briselu, a kako će ova odluka Minska uticati na odnose između EU i Aleksandra Lukašenka, tek će se videti.

(Kurir, Altermainstreaminfo)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Šta će reći EU: Rusija i Belorusija završili stvaranje zajedničkog sistema protivvazdušne odbrane!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.