Šta će reći Rusija: Amerika isporučuje Poljskoj najmoderniji PVO sistem

PVO

foto: EPA

Sporazum o isporuci sistema za protivvazdušnu odbranu Poljskoj potpisan je tokom posete američkog predsednika Donalda Trampa Varšavi.

Poljska je primila predlog „Rejtona“, američkog proizvođača raketnih sistema za protivvazdušnu odbranu „Patriot“, prema kojoj bi prva baterija „Patriot“ mogla da bude isporučena već 2019. godine, izjavio je poljski ministar odbrane Antoni Maćijerevič.

[adsenseyu5]

„Prema ovom predlogu, prva baterija će biti uskoro isporučena, ali po istoj ceni, a potom će biti modernizovana po istoj ceni“, rekao je Maćijerevič u intervjuu za list „Žečpospolita“ i dodao da se u ovom slučaju prva pošiljka očekuje 2019. godine.

Ovaj poljski političar navodi da će odluka o predlogu biti doneta u roku od mesec dana.

Poljsko Ministarstvo za nacionalnu odbranu i američko Ministarstvo odbrane potpisali su sporazum o isporuci sistema za protivraketnu odbranu „Patriot“ u Varšavu u julu tokom posete predsednika SAD Donalda Trampa ovoj zemlji. Prema početnom sporazumu, sistemi bi trebalo da budu predati Poljskoj do 2022.

„Patriot“ je sistem za protivvazdušnu odbranu za rakete dugog dometa i svih visina koji može da se suprotstavi taktičkim balističkim raketama, krstarećim raketama i naprednim avionima.

[adsenseyu1]

Sjedinjene Američke Države brojne svoje saveznike snabdevaju sistemima „Patriot“, među kojima su Nemačka, Izrael, Japan, Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Predstojeće nabavke dolaze nakon što je NATO povećao svoje prisustvo u Istočnoj Evropi pod izgovorom navodne „ruske pretnje“, tvrdnje koju je Moskva snažno negirala, usled ukrajinskog unutrašnjeg konflikta koji je izbio 2014. godine nakon nasilnih sukoba u Kijevu koji su rezultirali državnim udarom.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Šta će reći Rusija: Amerika isporučuje Poljskoj najmoderniji PVO sistem"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.