Šta se dešava sa voćem u Srbiji: Sazrele višnje, šljive i jabuke kao usred leta

voće

foto-ilustracija: pixabay.com

Da se vreme igra i sa biljkama pokazuju voćke u prokupačkom kraju, jer su u mnogim voćnjacima sazrele višnje, ima i jabuka, a šljiva je skoro pred branje.

Tako je u prokupačkom selu Rečica u nekoliko višnjara ona spremna za branje, čak se i jela. U Velikoj Plani, selu koje je ispod Jastrebca, što je čudno, jabuke rodile u velikoj količini, kao i u na primer Rtanjskoj ulici u samom Prokuplju.

Ranije smo pisali da je u prokupačkom selu Stražava šljiva skoro spremna za sazrevanje.

– Klimatske promene poslednjih godina uslovile su ovaj drugi rod kod biljaka. Da je samo jedna zima ovakva, ništa se ne bi desilo, ali kako poslednjih godina ona kasni, već su se biljke prilagodile. To može da bude iscrpljujuće za biljku, ali i ne mora da znači – kažu biolozi sa kojima smo razgovarali.

Stručnjaci objašnjavaju da je svaka biljka tokom leta prikupila određene rezerve hrane i ona se sada ovim drugim rodom troši. Ipak, to ne mora da znači da će se ta pojava negativno odraziti, jer ako aprila i maja budu savršeni uslovi biljka će nadoknaditi potrošeno.

Poljoprivrednici su skeptični i misle da će im ovaj rod totalno uništiti prinose za narednu godinu.

– Nema kiše već dva meseca. Još ovo. Šta uopšte da radim sa ovim višnjama koje su rodile. Čak se i po njima vidi da je suša, jer su iako zrele, bez soka – komentariše poljoprivrednik iz Rečice.

Svi se slažu u jednom – odavno nije bilo ovakve godine u kojoj je voće potpuno poludelo!

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Šta se dešava sa voćem u Srbiji: Sazrele višnje, šljive i jabuke kao usred leta"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.