Šta se krije iza Platforme koja je izglasana u Prištini i zbog čega Beograd smatra da je “dijalog srušen”

Kosovo

Foto: Tanjug/AP

Platformu, koju je Priština danas usvojila, Beograd je još od momenta kada se pojavila prva njena verzija u javnosti doživeo kao neformalnu “objavu rata”, jer je taj dokument bio znak da Priština zapravo neće kompromis, neće dijalog, neće nikakav dogovor osim pukog priznanja i to u granicama koje je sama odredila na teritoriji Republike Srbije.

Koliko je usvajanje prištinske platforme komplikuje situaciju oko Kosova i Metohije i o kako ozbiljnom pitanju se radi imajući u vidu moguće posledice – svedoči to što je predsednik Aleksandar Vučić za sutra zakazao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Šta znači ovakav dokument i kakvu poruku Platformom Priština šalje, pre svega, očigledno je, Srbiji?

Da je aktuelna vlast u Prištini ne samo zatvorila sva vrata dijalogu i uvažavanju interesa Srbije i Srba na KiM, nego, samim tim, i ugrozila stabilnost na tom delu teritorije?

Ovaj dokument, koji je izradila Državna delegacija za dijalog sa Srbijom, predviđa recipročno priznanje Kosova i Srbije unutar postojećih granica, poštovanje prava albanske zajednice u Srbiji, rešavanje svih otvorenih pitanja sa Srbijom, kao i ukidanje Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244.

Platforma sadrži uvod, 11 glavnih principa na osnovu kojih će delovati Državna delegacija za dijalog, te poglavlja koja se odnose na značenje normalizacije, evropske integracije, ratne zločine, nestala lica i žrtve seksualnog nasilja, kao i zaštitu prava manjinskih zajednica, sukcesiju i sl – navodi se u Platformi, prenosi N1.

Platforma predviđa i da svaki sporazum mora biti u skladu sa Ustavom Kosova kao i uspostavljaje suda za “zločine Srbije na Kosovu”, a naglašava se i da nema sporazuma o nečemu dok se ne postigne sporazum o svemu.

Ovom platformom predviđeno je da prirodni resursi Kosova, a posebno jezero Gazivode i “Trepča” na Severu, predstavljaju deo “suverene teritorije Republike Kosovo” i to pitanje nije “otvoreno za pregovore”.

ZAHAROVA: Nema tajnog dogovora Rusije, Francuske i Amerike

Vučić je nedavno, na Minhenskom forumu, rekao da je ono što su kosovski Albanci dostavili skupštini kao platformu za nastavak dijaloga sa Beogradom zapravo – platforma protiv dijaloga

Oni kažu sve mora da bude u skladu sa njihovim ustavom, da se čuva, kako kažu, teritorijalni integritet i suverenitet Kosova. Ako je to tako, šta onda tražite od nas, šta je to što želite od nas? Ja to ne razumem. Ako je to tako, dobro da ste nas obavestili i videću kako će i na koji način da na to da odgovaraju u budućnosti i kako će to da objasne bilo kome u svetu – rekao je tada Vučić.

– Oni (Priština) su doneli platformu da se ne sme narušiti teritorijalni integritet Kosova, a Srbija mora da nas prizna – primetio je Vučić i ponovio da za Srbiju ta opcija ne dolazi u obzir.

(Skandalozno.rs/Telegraf.rs/Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Šta se krije iza Platforme koja je izglasana u Prištini i zbog čega Beograd smatra da je “dijalog srušen”"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.