STALI SMO SNAŽNO UZ RUSKU BRATSKU CRKVU! Da li sada možemo očekivati odmazdu vaseljenskog patrijarha?

crkva

Foto: SPC

Srpska pravoslavna crkva stala je na stranu Ruske pravoslavne crkve, najviše zbog toga što bi ovaj potez mogao dovesti do stvaranja “Makedonske”, “Crnogorske” i “Hrvatske pravoslavne crkve”.

Odluka Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja da da saglasnost za priznavanje nezavisnosti Ukrajinske pravoslavne crkve, izazvala je veliku buru, a mnogi smatraju da to može otvoriti Pandorinu kutiju i dovesti do raskola nemerljivih razmera u pravoslavnom svetu, jer vodi ka priznanju još nekoliko nekanonski priznatih crkava.

– Ruska pravoslavna crkva odluku je osudila kao katastrofalnu, jer predstavlja legalizaciju raskola – saopštio je Aleksandar Volkov, portparol patrijarha Moskovskog i cele Rusije Kirila i naglasio da je Patrijaršija Konstantinoplja prešla crvene linije.

Srpska pravoslavna crkva stala je na stranu Ruske pravoslavne crkve, najviše zbog toga što bi ovaj potez mogao dovesti do stvaranja “Makedonske”, “Crnogorske” i “Hrvatske pravoslavne crkve”, što je otvorilo pitanje da li sada možemo očekivati odmazdu vaseljenskog patrijarha?

U saopštenju Svetog arhijerejskog Sabora stoji da je Carigradska Patrijaršija donela kanonski neutemeljenu odluku da rehabilituje i za episkope prizna dvojicu vođa raskolničkih grupacija u Ukrajini, Filareta Denisenka i Makarija Maletiča, zajedno sa njihovim episkopatom i klirom, od kojih je prvi svojevremeno kanonski lišen čina, a potom isključen iz crkvene zajednice i podvrgnut anatemi, a drugi je ionako lišen apostolskog prejemstva kao duhovni izdanak sekte takozvanih samosvetih, te ih stoga, kako se navodi, SPC neće priznati.

Verski analitičar, Draško Đenović, smatra da je u pitanju proces, te da se nikakva promena ne može desiti “preko noći”.

– Što se tiče Makedonije, mislim da će definitivno pokušati da izdejstvuju isto što i Ukrajinci, ali će najpre sačekati da se reši pitanje njihove crkve. Makedonija ima problem jer im Grčka ne da ime, Bugari tvrde da makedonski jezik ne postoji, već je to bugarski dijalekt, a nemaju ni teritoriju, jer su se Albanci toliko raširili da njima preti i podela Makedonije, na neki način, zbog velikog broja Albanaca. NJima je potrebno da imaju nešto svoje, a to je crkva koja trenutno jeste SPC – izjavio je on.

Azem Vlasi: Znam zašto je Vučić tako prošao u Parizu

S druge strane, kada je u pitanju Crna Gora, objašnjava da se tu neće u skorije vreme nešto menjati, sve dok je na njenom čelu mitropolit Miraš Dedeić, koji je raščinjen od Vaseljenske patrijaršije, pa je mala verovatnoća da će Vartolomej dati autokefalnost crkvi na čijem čelu je neko koga je on raščinio.

– Činjenica je da “Crnogorska crkva” nije toliko bitna, jer je Crnogoraca malo, a sa druge strane, najveći crnogorski grad je Beograd. Za razliku od Makedonije, gde većina naroda jeste za “Makedonsku pravoslavnu crkvu”, u Crnoj Gori tu ideju podržavaju političari, dok je narod uz SPC. To je bitno, uz koga stoji narod – objašnjava Đenović.

Kako ocenjuju stručnjaci, ono što svi zanemaruju u ovom pravoslavnom sukobu, jeste činjenica da tu postoji ne samo političkih nego i ekonomskih elemenata. Priznavanje “Ukrajinske pravoslavne crkve”, koju su podržale zapadne sile, za cilj ima slabljenje Vladimira Putina i Ruske pravoslavne crkve.

– Ruska crkva ima polovinu vernika. SPC nije toliki faktor u pravoslavnom svetu, nije ni brojčano ni finansijski toliko jaka. Kada su u pitanju srpska i makedonska crkva, niti iko pokušava da oslabi status Srbije, niti je SPC nešto posebno jaka i bogata – rekao je Đenović.

On je objasnio da “ima tu još puno posla”, ali Makedonija nije nikome baš na prvom mestu.

– Jedno je Ukrajina koja ima ogromnu teritoriju, finansije i sve ostalo, gde je poenta oslabiti Rusiju. A Makedonija, Srbija… mi smo “sića” – poručio je on.

(Skandalozno.rs/Izvor: Telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "STALI SMO SNAŽNO UZ RUSKU BRATSKU CRKVU! Da li sada možemo očekivati odmazdu vaseljenskog patrijarha?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.