Šteta nemerljiva: Otkriveno da su šume u Sibiru zapaljene namerno, evo zašto – VIDEO

Vatra

foto-ilustracija: pixabay.com

Rusko tužilaštvo saopštilo je juče da je deo velikih požara u Sibiru podmetnut u pokušaju da se prikrije nelegalna seča šume.

“Otkrili smo slučajeve podmetanja požara u regionu Irkutska gde je šuma izgleda zapaljena da bi se sakrila ilegalna seča”, rekao je Aleksander Kurenoj, portparol glavnog tužioca.

Kurenoj je takođe optužio regionalne vlasti da su “iskrivile podatke o veličini požara, što je dovelo do sporog odgovora u rešavanju problema“.

Istovremeno, ministasrtvo za vanredne situacije objavilo je da je veliki broj požara besni pored puta i da se veruje da su ih izazvali ljudi “koji nisu bili oprezni sa vatrom“.

Podsećamo, danima unazad kritičari ruskog režima spočitavaju vlastima na sporoj reakciji, s obzirom da prvih dana požar nije ni gašen.

Rusko ministarstvo za vanredne situacije objavio je da je površina požara smanjena za četvrtinu, sa 3,1 miliona hekara koliko je bilo pod vatrom prema podacima ruske Agencije za šumarstvo. Međutim, ruski ogranak “Grinpisa” raspolaže drugačijim informacijama.

Prema njihovim procenama vatrom je zahvaćena površina od 4,3 miliona hektara. Ovaj organizacija za zaštitu životne sredine objavila je i da je u vazduh emitovana količina ugljen dioksida koju za godinu dana ispusti 36 miliona automobila.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/N1)

Budite prvi sa komentarom na članku "Šteta nemerljiva: Otkriveno da su šume u Sibiru zapaljene namerno, evo zašto – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.