Stigla DETALJNA vremenska prognoza za prvu polovinu 2019. godine

Nevreme

foto-ilustracija: pixabay.com

U godinama za nama, usled stalnih klimatskih promena, netipičnih vremenskih uslova i velikih temperaturnih oscilacija, gotovo da smo izgubili dva godišnja doba, te se čini da iz zime “uskačemo” pravo u leto. Ipak, vremenska prognoza za prvu polovinu 2019. godine ukazuje na to da nam se proleće vraća.

Prema analizama i prognozama meteorologa i klimatskim sezonskim izgledima RHMZ-a, u predstojećim mesecima očekuju nas mahom temperature tipične za određena godišnja doba, te će odstupanja od proseka biti neznatna u odnosu na prethodne godine.

Advertisement

Prema predviđanjima meteorologa, nastavak tekuće zime može se podvesti pod prosečne, nešto hladnije, ali sa temperaturama normalnim za pomenuto doba godine, navodi za “Blic” Đorđe Đurić.

– Do kraja februara očekuje nas tipično zimsko vreme, sa povremenim prodorima hladnih talasa, koji će se smenjivati sa prodorima nešto toplijeg vazduha, što dovodi do povremenih otopljenja – objašnjava Đurić.

On dodaje da se u martu očekuje postepeni porast temperature, dok se za april predviđa prolećno vreme. Ipak, naglašava Đurić, tokom četvrtog meseca je moguća i pojava kasnoprolećnih mrazeva, koji često mogu rezultirati štetom i oštećenjima agrikulturnih dobara.

– April 2018. godine bio je najtopliji u istoriji, ali male su verovatnoće da se tako nešto ponovi – ističe Đurić.

Protekla godina bila je najtoplija u poslednjih 170 godina, upravo zahvaljujući visokim temperaturama u aprilu, oktobru i novembru.

foto: RHMZ/ Screenshot

Temperatura vazduha tokom maja kretaće se do 25 podeoka, dok se uz česte pljuskove, očekuje i povećana vlažnost vazduha, zaključuje Đorđe Đurić.

Klimatske sezonske izglede za prvu polovinu 2019. godine za “Blic” je predstavila načelnica Odeljenja za monitoring klime i klimatske prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije Jasminka Smailagić.

Advertisement

Prosečno hladna zima

– Tokom zime, temperatura vazduha biće u granicama proseka, sa srednjom sezonskom temperaturom od 0 do 2 stepena Celzijusovih, a u višim predelima od -4 do -1 stepena – navodi Jasminka Smailagić, dodajući da je u drugoj polovini zime moguća pojava hladnog talasa.

Broj mraznih dana iznosiće od 40 do 65 u nižim predelima, dok u brdsko – planinskim predelima taj broj može iznositi između 70 i 90 dana, objašnjava ona, ističući da se u nižim predelima očekuje između 7 i 20 ledenih dana, a u brdsko – planinskim čak 30 do 50 dana sa temperaturom ispod nule.

– Što se padavina tiče, sezonska količina padavina biće iznad višegodišnjeg proseka i iznosiće 160 do 230 milimetara u nižim predelima, odnosno, 210 do 270 milimetara u brdsko – planinskim predelima – govori Smailagić.

Ona naglašava da će tokom januara biti nešto više snežnih dana, a da će ukupno biti između 32 i 42 sa padavinama u nižim predelima i 50 u brdsko-planinskim.

Advertisement

Toplo proleće

Tokom proleća očekuje se srednja sezonska temperatura vazduha iznad proseka, sa odstupanjem do jednog stepena, navodi Jasminka Smailagić, dodajući da će se vrednosti srednje sezonske temperature vazduha kretati u intervalu od 11 do 14 stepeni, a u višim predelima od 3 do 8 stepeni.

– Možemo očekivati od 10 do 20 mraznih dana i 12 do 20 letnjih dana u nižim predelima, dok se u brdsko – planinskim predelima očekuje do 50 mraznih dana – kaže Smailagić.

Kada su padavine u pitanju, očekuje se prosečna sezonska količina padavina u većem delu Srbije, odnosno, od 130 do 200 mililitara u nižim predelima i od 200 do 270 milimetara u brdsko – planinskim. Od ukupnog broja prolećnih dana, 30 do 40 dana biće padavina, dok će u brdsko – planinskim predelima taj broj iznositi 50.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "Stigla DETALJNA vremenska prognoza za prvu polovinu 2019. godine"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.