Stigla prva dugoročna prognoza za JESEN

Ilustracija

foto: pixabay.com

Onima koji vole vrućinu, leto i žegu biće drago da čuju da će se ona nastaviti do kraja ovog meseca. Onima koji nisu ludi za njom, poručujemo da će biti i nekoliko danas sa osveženjem.

Ako se i vama čini, kao i nama, da su vrućine tropske, varamo se svi, jer stručnjaci kažu da je ovo obična, letnja balkanska vrućina. Ni manje ni više.

– Toplo vreme, većinu dana temperatura će biti oko 30 stepeni ili nekoliko stepeni iznad. Kraća osveženja od dan, dva tu negde oko 15. avgusta, pa onda negde tamo posle 20. avgusta. Većinu dana će biti toplo i suvo, samo u malom broju dana kraća osveženja i pljuskovi, ali učestalost i količina padavina će biti slabija nego u julu. Znači do kraja meseca toplo vreme.

PROSEČNA TEMPERATURA U AVGUSTU BIĆE VIŠA ZA STEPEN DO DVA OD PROSEKA

U junu je prosečna temperatura bila viša od proseka za stepen i po, u julu je bila oko proseka, a u avgustu će, najverovatnije, ako uzmemo u obzir razvoj događaja do kraja meseca biti toplije za stepen do dva.

– Ukupno, celo leto će biti malo toplije od proseka. To što je bilo pljuskova, to je redovna pojava, pošto su i jun i jul meseci sa najvećom količinom padavina na ovom našem podneblju. Tako da je ovo naše tipično leto. Karakteristika ovog leta je da je u junu počela vrućina, imali smo i temperature od 35 stepeni, pa je onda došao taj malo svežiji period, sa češćom pojavom pljuskova, koji je trajao drugu polovinu juna i može da se kaže ceo juli, mada temperatura nije bila mnogo ispod proseka, bila je oko proseka, samo je bilo dosta kiše – kaže Nedeljko Todorović.

Sad u avgustu imamo jedan svi period sa temperaturom iznad proseka. A raspodela padavina, je, kaže naš sagovornik, bila takva da ih je bilo više u junu i julu.

Prognoza do kraja ovog meseca, foto: accuewather.com

Govoriti o miholjskom letu ove godine i najavljivati visoke temperature, vrlo je nepouzdano, smatra Todorović.

Ipak, na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda navodi se da se za oktobar predviđa miholjsko leto. Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0,5ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

Prognoza za septembar, foto: accuewather.com

Temperature u oktobru, – foto: accuewather.com

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oktobarske srednje minimalne temperature vazduha od 9,7ºS.

Ove podatke potvrđuju i temperature za Beograd na sajtu accuweather.com gde se predviđa da temperatura, najviša dnevna neće biti ispod 20 stepeni, a kiša će padati samo 20. i 24. septembra.

foto: accuewather.com

Oktobar će imati malo više kišnih dana, devet, a temperatura će u prvom delu meseca biti i do 22 stepena.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Stigla prva dugoročna prognoza za JESEN"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.