Stiže OPREMA: Gradska uprava nabavlja GUMENE PALICE za Komunalnu policiju

Ilustracija

foto: Dragan Kadić

Gradska uprava raspisala je tender za nabavku opreme za Komunalnu policiju, tačnije 350 gumenih palica za potrebe ove službe.

Kako stoji u konkursnoj dokumentaciji “službena palica mora da bude napravljena od prirodnog i veštačkog kaučuka, da u unutrašnjosti ima metalnu šipku koja obezbeđuje potrebnu čvrstoću i otpornost pri upotrebi, anatomski oblikovan rukohvat da bi se palica nosila, kao i alku sa gurtnom radi sigurnijeg rukovanja njome”.

[adsenseyu5]

Komunalna palica” mora da bude dužine 56 centimetara, prečnika drške tri centrimetra, a maksimalna dozvoljena težina je 625 grama.

Nosač palice treba da bude crne boje sa metalnom alkom o koju se kači palica.

Međutim, komunalci su i do sada imali palice, i to metalne teleskopske na izvlačenje sa gumenom drškom koje su prema nekim tumačenjima zakona, zabranjene za korišćenje u Srbiji.

Uzorak komunalne palice zainteresovane firme moraju da dostave do ponedeljka 24. oktobra.

NADLEŽNOSTI I SREDSTVA PRINUDE

Inače, prema Zakonu o Komunalnoj policiji “sredstva prinude se primenjuju samo kada je to apsolutno nužno i u meri koja je neophodna za izvršenje zadataka bez nepotrebnih štetnih posledica”.

[adsenseyu1]

Po članu 16 ovog zakona, komunalni policajac ima sledeća ovlašćenja:

1) upozorenje
2) usmeno naređenje
3) provera identiteta
4) dovođenje
5) pregledanje lica i predmeta
6) privremeno oduzimanje predmeta
7) video nadzor
8) upotreba sredstava prinude, i to fizičke snage, službene palice i sredstava za vezivanje

Član 24 Zakona o Komunalnoj policiji definiše kada mogu da se upotrebe sredstva prinude:

– Fizičku snagu i službenu palicu komunalni policajac može da upotrebi samo ako u obavljanju poslova na drugi način od sebe ili drugog ne može da odbije istovremeni protivpravni napad.

[adsenseyu1]

– Službena palica ima tehnička obeležja utvrđena podzakonskim propisima policije o sredstvima prinude, odnosno o posebnoj opremi za obavljanje policijskih poslova.

– Sredstva za vezivanje komunalni policajac može, u skladu sa zakonom, da upotrebi protiv lica koje pruža otpor ili pokušava da pobegne.

– Sredstvima za vezivanje smatraju se službene lisice, plastične zatege i druga za to namenjena sredstva prema Zakonu o policiji i sa tehničkim i drugim karakteristikama utvrđenim podzakonskim propisom o sredstvima prinude.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Stiže OPREMA: Gradska uprava nabavlja GUMENE PALICE za Komunalnu policiju"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.