Stižu DIVIDENDE: Evo koliko novca će dobiti svako ko nije prodao AKCIJE

Ilustracija

foto: YouTube

Akcionarima Naftne industrije Srbije (NIS) sutra će na račune “leći” dividende od akcija za prošlu godinu, i to u iznosu od 22,6 dinara po akciji. Računi akcionara Aerodroma “Nikola Tesla” takođe mogu da računaju na dobitak, jer će njima narednog meseca biti isplaćeno 14,6 dinara po akciji.

Podsećamo, oko 4,8 miliona građana do sada je dobilo po pet akcija NIS, jednu akciju Aerodroma, po sedam akcija Akcionarskog fonda, i po 31 deonicu Telekoma Srbija, međutim novac od Telekoma ćemo dobiti tek kada država bude prodala ovu kompaniju.

Ukoliko do sada niste podizali novac od dividendi niti prodavali akcije, na računu u Poštanskoj štedionici imate nešto više od 2.500 dinara ne računajući ove poslednje dividende NIS i Aerodroma.

[adsenseyu5]

NIS će svojim akcionarima, putem Centralnog registra hartija od vrednosti, isplatiti dividende. Skupština akcionara NIS-a je u junu ove godine odobrila dividendu od 24,66 dinara po akciji bruto, odnosno, ukupan iznos od 4,02 milijarde dinara. Svakome ko nije dirao akcije, odnosno i dalje ima pet akcija, koliko je dobio svaki punoletni građanin, na račun će leći nešto manje od 125 dinara. Ako ste dodatno kupovali akcije NIS, taj iznos će biti i veći.

Kao i ranijih godina, NIS je akcionarima podelio 25 odsto ostvarene dobiti, koja je prošle godine iznosila 16,08 milijardi dinara.

Do sada, po akciji 252 dinara

Inače, NIS je prvi put akcionarima isplatio dividendu 2013. godine, i od tada je akcionarima kumulativno isplaćena dividenda od 41,13 milijardi dinara, odnosno 252,25 dinara po akciji, prenosi “Wisebroker”.

Pravo na dividendu NIS-a ZA 2016. godinu imaju svi akcionari koji su taj status imali na dan 17. juna ove godine.

Ovo nisu jedine dividende koje će se isplaćivati, s obzirom na to da je Aerodrom “Nikola Tesla” juče najavio da će one njihovim akcionarima biti isplaćene 11. septembra.

[adsenseyu1]

Akcije Aerodroma 56 dinara

Njima će pripasti bruto iznos od 14,68 dinara po akciji (ukupno 503,4 miliona dinara), a kao dan dividende je određen 31. decembar prošle godine.

U junu je akcionarima već isplaćena međudividenda od 41,29 dinara po akciji, pa će akcionari iz prošlogodišnje dobiti ukupno primiti oko 56 dinara po akciji.

Na poslednjoj ceni od 1.326 dinara dividendni prinos ove hartije iznosi 4,22 odsto.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs, Agencije)

[adsenseyu2]

1 komentar na "Stižu DIVIDENDE: Evo koliko novca će dobiti svako ko nije prodao AKCIJE"

  1. Dali se nekako moze proverit koliko imamo akcija

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.