Stižu padavine: Evo gde će u Srbiji narednih dana pasti sneg

Ilustracija

foto: skandalozno.rs/Dalibor Ogrizović

Prema najnovijim procenama meteorologa, vremenski uslovi će biti blaži nego što je navođeno prethodnih par dana, tako da će u ravničarskim delovima biti kišovito, a sneg će padati samo na planinskim vrhovima višim od 1.000 metara.

– Danas će biti suvo i oblačno, a sutra uveče naići će veća oblačnost sa padavinama i u ponedeljak će padati kiša u svim krajevima zemlje. U planinskim predelima kiša će preći u sneg, ali “zabeleće” se samo vrhovi viši od 1.000 metara. Prema najnovijim podacima, u pitanju je tanak snežni pokrivač, a ne pola metra snega, kao što je najavljivano – rekao je meteorolog Đorđe Đurić iz firme “Accuweather“, i naglasio da se u proteklih nekoliko dana prognoza brzo i često menja.

[adsenseyu5]

Đurić kaže da će temperatura danas i sutra biti u porastu, a u sredu i četvrtak će temperaturne vrednosti biti niže, ali ne alarmantno ispod proseka.

– Za jučerašnji dan je najavljen snežni pokrivač visine oko pola metra, pa do toga nije došlo. Naravno, sneg možda padne i u ravničarskim delovima, ali je izvesnije da neće – zaključio je Đurić.

U Republičkom hidrometeorološkom zavodu kažu da će snežne padavine biti lokalizovane na zapadni i jugozapadni deo zemlje, i da ih možemo očekivati već u noći između utorka i srede.

– Snežne padavine se sad već podrazumevaju na višim planinskim vrhovima, na Zlatiboru i Kopaoniku, a naše prognoze su sad koncentrisane na niže, brdsko-planinske delove zemlje, odnosno zapad i jugozapad Srbije. Visina snežnog pokrivača može biti 10 do 15 santimetara – kažu u RHMZ.

[adsenseyu1]

Konkretnije, lokaliteti u kojima se očekuje stvaranje snežnog pokrivača jesu Sjenica, Tara, Nova Varoš, viši delovi užičkog kraja i valjevske planine (Povlen, Medvednik, Magleš, Jablanik, Maljen).

Oni dodaju da je bilo preliminarnih nagoveštaja da će snega biti i u Beogradu, ali prema današnjim analizama – ipak neće.

– Prognoza se ažurira iz dana u dan, i prema najnovijim podacima zaključujemo da u narednoj sedmici u Beogradu sigurno neće padati sneg, a još uvek ne znamo kada možemo da očekujemo snežne padavine u prestonici – zaključili su oni.

Trenutno na snazi nema hitnih upozorenja i meteo alarma.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Stižu padavine: Evo gde će u Srbiji narednih dana pasti sneg"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.