Stižu zahtevi: Nemački ministar sutra donosi novu listu uslova za ulazak u EU!

Pritisak

Nemački šef diplomatije Frank Valter Štajnmajer doneće premijeru Aleksandru Vučiću, vicepremijeru Ivici Dačiću i predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, s kojima se sutra sastaje, spisak novih uslova nemačke kancelarke Angele Merkel koje naša zemlja mora da ispuni pre ulaska u EU, saznaje Kurir.

Na listi koju nam donosi gost iz Nemačke najvažniji i najteži uslov je potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

– Nemačka i evropski partneri očekuju sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova u obliku pravno obavezujućeg sporazuma – rekao je nemački šef diplomatije Štajnmajer u intervjuu agenciji Tanjug. On je podsetio da je EU to jasno stavila do znanja već pred početak pristupnih pregovora.

Nemačka se zbog toga zalaže za otvaranje poglavlja 35 o sveobuhvatnoj normalizaciji na početku pregovora – čim obaveze iz sporazuma o normalizaciji između Srbije i Kosova budu u potpunosti primenjene – rekao je on.

Izvori Kurira tvrde da je to tek početak.

[adsenseyu1]

– Od Beograda će se tražiti novi pregovori s Prištinom, takozvani Brisel 2, u okviru koga će biti potpisan nov, dopunjen, pravno obavezujući sporazum. On treba da sadrži međunarodni broj telekomunikacije za KiM, energetiku, a ostale tačke su u vezi sa saradnjom Beograda i Prištine u međunarodnim organizacijama.

Ipak, obavezujući sporazum se ne traži odmah sada, za otvaranje prvih poglavlja, već kad dođe na red pitanje članstva Srbije u EU. Za članstvo će to sigurno biti uslov – kaže naš sagovornik. Dodaje da će nemački šef diplomatije izvršiti pritisak na našu vladu i da se u tom sporazumu nađe 11 tačaka koje su nemački uslov za otvaranje poglavlja 35.

I nemački šef diplomatije Štajnmajer potvrdio je da će se od Beograda tražiti pravno obavezujući sporazum s Prištinom.

Pored toga, šef srpske diplomatije Ivica Dačić kazao je za Kurir da će u Beogradu biti održan sastanak „trojke“ OEBS u vezi s pitanjem Ukrajine, a da će biti i bilateralnih susreta Štajnmajera s njim, premijerom Vučićem i predsednikom Nikolićem.

– Tema će biti kako otkočiti otvaranje poglavlja i ubrzati pregovore, ekonomska saradnja  – rekao je Dačić, ali nije želeo da komentariše mogućnost da njegov nemački kolega zapravo Srbiji donosi nove pritiske.

[adsenseyu1]

11 USLOVA NEMAČKE I EU SRBIJI*

– Uklanjanje parka mira
– Zidanje objekata na administrativnim prelazima
– Prihvatanje kosovskih dokumenata na granici
– Uspostavljanje ZSO
– ZSO da ima osnivački statut
– ZSO da ima predsednika, potpredsednika, skupštinu i veće
– ZSO da ima pun nadzor nad ekonomskim razvojem, obrazovanjem, zdravstvom, urbanim i ruralnim planiranjem
– ZSO da ima predstavničku ulogu pri centralnoj vlasti
– Integracija policije sa severa u kosovsku policiju
– Dve strane neće jedna drugu blokirati na evropskom putu
– Izrada plana za implementaciju

*ovo su već javno tražili

Analitičar Dragomir Anđelković kazao je da je nedvosmisleno jasno da Nemačka traži nov, dopunjeni sporazum između Beograda i Prištine koji će biti pravno obavezujući.

– To je model koji je važio između dve Nemačke u vreme Hladnog rata. Srbija na to ne može da pristane, jer je pred potpisivanje Briselskog sporazuma jasno rečeno da nema novih uslova – naglasio je Anđelković.

(Kurir)

4 komentara na "Stižu zahtevi: Nemački ministar sutra donosi novu listu uslova za ulazak u EU!"

  1. Jedini ispravan odgovor na nove zahteve bi trebao da bude:”Hvala na ponudi, nismo zainteresovani”.

  2. E OVO JE PRVRSILO SVAKU MERU. NE TREBA NAM TAKVA EVROPA VREME JE DA SE KAZE DOSTA NEMACKOJ I DA SE U POTPUNOSTI OKRENEMO RUSIJI.DOSTA JE BILO

  3. То о некој ЕУ су нечије фантазије или бацање прашине народу у очи. Када је била 2.000? Колико петогодишњих планова је прошло? Та ЕУ јасно и гласно каже да у наредне четири године нема нових пријема (за изласке ћути) у ту организацију. То је још један петогодишњи план, значи укупно 4. Значи ми 20 година играмо по њиховом диктату, испуњавамо све садо-мазо захтеве а сами не организујемо нашу производњу! Онај ко Србији мисли добро мора одмах да прекине све преговоре о придруживању у ту организацију.

  4. To je samo jos jedan vise pritisak.Nas nemci nece u evropi a i ako udzemo mozemo biti samo njihova pokrajina.Ako se to desi nestace SRBIJE sa svetske karte,bice samo neka banana pokrajina velikog cetvrtog rajha.Treba otvoreno zapretiti danasnjoj vlasti da niukom slucaju ne potpisuje nove zahteve.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.