ŠTRAJK ZAPOSLENIH U JAVNOM SEKTORU: Albanci ne mogu Haradinaju da mu oproste JEDNU STVAR!

Kosovo

Foto: Printscreen

Više od 25.000 njih time će se pridružiti zaposlenim u prosveti i zdravstvu koji već štrajkuju. Zaposleni u javnom sektoru, naime, procenjuju da nisu tretirani ravnopravno u nacrtu zakona o platama te zahtevaju izjednačavanje.

Murselj Zimberi iz Sindikata javnih službenika izjavio je prethodno da će, ako ne budu dobili pisanu odluku o ispunjavanju njihovih zahteva od vlade lažne države, sutra početi štrajk.

– Sve opštine su kategorične da ćemo ući u štrajk. Ako se naši zahtevi za izjednačavanje plata ne ispune onda smo prisiljeni da štrajkujemo. Mi kao sindikat ne možemo ih sprečiti – izjavio je Zimberi.

Štrajku će se pridružiti i radnici u javnoj administraciji, a to je saopštio predsednik sindikata javne administracije, Ndue Kaljaj.

– Iskreno, toliko smo ignorisani, tako da je jedini način da se ispune naši zahtevi, kao što rade i druge kategorije, štrajk – izjavio je Kaljaj.

Oko 500.000 učenika i studenata, podsećamo, ostalo je 24. januara kod kuće jer je štrajk prosvetara, koji traže za 30 odsto veće plate, ušao u drugu nedelju.

Lekari i rudari su takođe stupili u štrajk tražeći povećanje plata, a štrajkom su zapretili i drugi zaposleni u javnom sektoru, nakon što je predložen zakon kojim bi se povećale plate zaposlenima u vladinim službama.

Prošlogodišnje veliko povećanje plate premijeru lažne države Ramušu Haradinaju, sa nekih 1.443 na 2.950 evra, takođe je razgnevilo neke zaposlene u javnom sektoru.

LAZANSKI: Velike sile se spremaju za ČETVRTI SVETSKI RAT!

– Prvi korak koji će zvaničnici napraviti jeste povećanje plata sebi i svom osoblju, a nas će ostaviti u bedi – rekla je nastavnica u osvnovnoj školi u Prištini Kadire Prenići.

Njena plata bi se povećala, navode mediji, na 621 evro sa 478 evra mesečno ukoliko se zadovolje zahtevi štrajkača – što je skoro dvostruko više u poređenju sa platom od 370 evra u privatnom sektoru gde je trećina radno sposobnog stanovništva nezaposlena.

Prosečna plata u javnom sektoru lažne države iznosi inače 520 evra mesečno.

Rud Vermelen, predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda na KiM, kaže da bi povećanje plata od 30 odsto bilo preveliki teret za ekonomiju, za koju MMF očekuje da će ove godine ostvariti rast od 4,2 odsto, u poređenju sa rastom od četiri odsto 2018.

Zapadni mediji ocenjuju da veći privredni rast ne bi povećao životni standard građana i napominju da zbog korupcije i političke nestabilnosti većina stranih investitora zazire od Kosova otkako je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008.

(Skandalozno.rs/Izvor: Agencije, Espreso.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "ŠTRAJK ZAPOSLENIH U JAVNOM SEKTORU: Albanci ne mogu Haradinaju da mu oproste JEDNU STVAR!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.