Strašan bilans porodičnog nasilja u Srbiji: Od 26 ubijenih žena, 23 su ubili muževi!

Nagrabusio

foto-ilustracija: pixabay.com

Od 1. januara do 8. maja ove godine u Srbiji je ubijeno 20 žena, a najveći broj njih imao je više od 55 godina.

Advokat Autonomnog ženskog centra Vanja Macanović navela je da je AŽC analizirao 26 slučajeva ubistva žena, a da su 23 žene ubili partneri s kojim su bile u vezi ili braku.

Ona je istakla da su ljubomora, napuštanje partnera i posedovanje oružja rizici koji devet puta češće dovode do ubistva nego bilo koji drugi faktor.

– Za ubistvo žene fizičko nasilje ne mora da bude preduslov – naglašava Macanovićeva.

Dodaje da je većina žena, njih 14, ubijena u kući ili stanu u kome su živele, a da su ubistva u najvećoj meri počinjena nožem, u 12 slučajeva, i vatrenim oružjem, u 10 slučajeva.

– U dve trećine slučajeva nakon ubistva je izvršeno i samoubistvo. Prema našoj analizi, od 26 ubijenih žena, njih 16 se obratilo institucijama za pomoć, a samo u pet slučajeva su podatke imale sve tri nadležne institucije – navela je Macanovićeva.

Ona dodaje da nadležni treba da budu sankcionisani ukoliko ne obavljaju svoj posao, ali da se to dosad desilo samo jednom, kada je službenik dobio otkaz zbog loše procene situacije.

Brojke

  • 14 žena usmrćeno u kući ili stanu
  • 12 puta ubijene nožem
  • 10 puta vatrenim oružjem

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Strašan bilans porodičnog nasilja u Srbiji: Od 26 ubijenih žena, 23 su ubili muževi!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.