STUDIRANJE U SRBIJI NIKAD SKUPLJE: Roditelji PODIŽU KREDITE za plaćanje kirije i školarine

katedra

Foto: Pixabay

Godina studiranja na državnom fakultetu košta od 60.000 do 250.000 dinara, a na privatnom od 180.000 do 370.000 dinara.

Prema istraživanju koje je sproveo finansijski portal Kamatica, najjeftinija školarina je na Rudarsko-geološkom fakultetu (55.000,00 dinara), a najskuplja na privatnom Računarskom fakultetu gde godina košta 370.000 dinara.

Od državnih fakulteta najviše cene školarina imaju Elektrotehnički fakultet zajedno sa Arhitektonskim i Stomatološkim. Na ovim fakultetima je pored samog iznosa školarine najviše novčanih sredstava potrebno izdvojiti za prateći materijal koji na nedeljnom nivou iznosi i do 3.000 dinara, dok izrada jedne makete na Arhitektonskom fakultetu košta oko 20.000 dinara.

[adsenseyu5]

Za knjige je potrebno dati više od 20.000, a za polaganje ispita oko 5.000 dinara godišnje.

Nešto pristupačniji su Pravni i Ekonomski fakultet. Pored školarine, student za razne potvrde na godišnjem nivou izdvajaju dodatnih 3.000 dinara.

Što se tiče školovanja na privatnim fakultetima, cene školarina su više u odnosu na državne, ali u njih su uračunati udžbenici i polaganje ispita, a većina potvrda je besplatna.

ISPOVEST PILOTA PUK. SUADA HAMZIĆA: Na nebu iznad Juge jurili smo „leteće tanjire“

Cenu studiranja u velikoj meri povećavaju troškovi smeštaja, hrane i prevoza ukoliko se fakultet ne nalazi u mestu stanovanja. Za studiranje u Beogradu je na ime kirije, pratećih troškova stana i hrane potrebno nešto manje od 42.000 dinara, dok je za Novi Sad na mesečnom nivou potrebno oko 35.000 dinara.

Kada uporedimo cene školovanja i prosečna primanja porodica, jasno je da je za većinu ovo veliki udarac na kućni budžet i da mnogi roditelji pribegavaju podizanju kredita kako bi isplatili školarinu, a gotovo da nema velike razlike u ceni između privatnih i državnih fakulteta.

(Skandalozno.rs/Dnevno.rs/Izvor:Kamatica)

[adsenseyu1]

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "STUDIRANJE U SRBIJI NIKAD SKUPLJE: Roditelji PODIŽU KREDITE za plaćanje kirije i školarine"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.