SUKOB INTERESA VELIKIH SILA: Ko stoji iza Tačija, a ko iza Haradinaja

KiM

Ramuš Haradinaj i Hašim Tači – foto: AP

Beogradski „Blic“ piše da se trenutno na Kosovu kada su u pitanju takse sukobljavaju interesi SAD s jedne strane i velikih sila, pre svega Velike Britanije, s druge strane, te da su SAD za dogovor Beograda i Prištine, dok Britanci, navodi list, otvoreno rade protiv dogovora.

Amerikancima, koji su, prema pisanju prištinskih medija, u diplomatskim krugovima više puta jasno naglašavali svoj cilj — uzajamno priznanje plus moguća korekcija granica — scenario haosa nikako ne bi odgovarao, navodi list.

Zato, prema navodima lista, Amerika trenutno ne želi silom da primora albanske lidere da povuku takse, jer bi takav potez mogao da bude višestruko zloupotrebljen od pojedinih prištinskih lidera na Kosovu i da eskalira u nasilje na terenu, a to bi značilo smrt za dogovor sa Beogradom.

S druge strane, Velika Britanija ima bliske veze sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem, koji je glavni protivnik kako razgraničenja tako i ukidanja taksi.

Prema rečima izvora „Blica“ iz kosovske skupštine, Britanci sada već gotovo otvoreno rade protiv dogovora.

„Britanci najdirektnije rade protiv dogovora, a sve kroz priču da nisu za korekciju granica, jer bi to sa sobom nosilo brojne probleme, možda i u celom regionu. Cilj Britanaca je tako suprotan američkom, a u najkraćem, on znači celo nezavisno

MAJKL MALEN: Predsednik Rusije je najopasniji čovek na planeti

Kosovo koje priznaje Srbija“, rekao je neimenovani izvor.

(Skandalozno.rs/Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "SUKOB INTERESA VELIKIH SILA: Ko stoji iza Tačija, a ko iza Haradinaja"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.