Supermarketi snižavaju CENU 30-50 odsto proizvodima kojima uskoro ističe ROK TRAJANJA

Ilustracija

foto-ilustracija: publicdomainpictures.net

Proizvodi na akciji zbog isteka roka trajanja – stoji na rafu u kojem se na velikom popustu nudi roba kojoj rok ističe za dan ili dva.

Ako ste ovih dana ušli u neke od većih trgovinskih lanaca, verovatno ste ostali začuđeni kada ste u rafovima, između pečenica i kačkavalja, videli odeljak sa oznakom „Proizvodi na akciji zbog isteka roka trajanja“.

[adsenseyu6]

Sa popustima i do 50 odsto, takvim namirnicama retko ko odoli s obzirom na to da je poznato i da nakon isteka roka mnoge proizvode možete bezbedno koristiti.

A litar mleka, viršle ili rendani sir po ceni od 50 do 100 dinara rasprodaju se začas.

– To je dobra trgovačka praksa! To se, inače, stalno radi u svetu. Smisao deklaracije i roka trajanja je u tome da se do naznačenog dana na proizvodu garantuje bezbednost proizvoda. Naravno, taj proizvod može da se koristi do naznačenog dana, ali i dva-tri dana duže – objašnjava za „Blic“ Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača.

Reporteri „Blica“ posetili su juče nekoliko supermarketa u želji da se i sami uvere u tolika sniženja. I zaista, u frižideru, odmah do suhomesnatih i mlečnih proizvoda, viršle, salame, jogurti, mleka i sirevi sniženi od 30 pa do čak 50 odsto strpljivo čekaju poslednji voz.

Čini se da ljudi ne mare na skori istek roka, jer kada su reporteri ušli u market, frižider sa popustima bio je – gotovo prazan.

Dok je radnica u skoro ispražnjen raf ubacivala dve pune korpe sniženih proizvoda, kupci su stidljivo bacali pogled na izloženu robu. Jedna gospođa bojažljivo je došla, pogledala rok trajanja jogurta, a onda nekoliko čaša stavila u korpu.

[adsenseyu1]

– Šta da vam kažem, rok mu ističe za tri dana, mi ćemo to do sutra popiti. Šta smo sve jeli, neće nas ubiti jedan jogurt – brzo je prozborila, a onda nestala među rafovima.

Iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije takođe podržavaju takav potez.

– To je za svaku pohvalu. Trgovci su zapravo u zakonskoj obavezi da vidno označe robu kojoj se bliži rok trajanja. Zaista podržavam tu vrstu sniženja – kazao je Goran Papović iz tog udruženja.

Jeftinije pecivo posle 19 sati

U velikom broju pekara praksa je da se peciva proizvedena tog dana prodaju po sniženim cenama posle 19 sati.

– U jednoj pekari u Zemunu video sam da su od 19 sati svi proizvodi na popustu od 50 odsto.

To je zaista sjajno jer sva ta peciva su u roku upotrebe i dalje, a po sniženoj su ceni kako bi se prodavci oslobodili zaliha koje već sutra neće biti upotrebljive – ističe Bogosavljević.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Supermarketi snižavaju CENU 30-50 odsto proizvodima kojima uskoro ističe ROK TRAJANJA"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.