Susret decenije: Tramp prihvatio da se sretne sa Kim Džong-unom, ali… – VIDEO

Planina Pektu

Kim Džong-un – foto: AFP/Rodong Sinmun

Donald Tramp je prihvatio lični poziv severnokorejskog lidera Kim Džong-una da razgovaraju o mogućoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva, ali je takođe obećao da će zadržati sankcije dok se dogovor ne postigne.

Posle poslednjeg kruga uspešnih pregovora dve Koreje ove nedelje u Pjongjangu, Kim Džong-un je uputio  lični poziv američkom lideru da razgovara o poboljšanju bilateralnih veza.

Nakon nekoliko meseci zveckanja oružjem između dva lidera, Tramp je pristao da se susretne sa severnokorejskim liderom do maja, objavio je južnokorejski savetnik za nacionalnu bezbednost Čung Eui-Iong  u Beloj kući u četvrtak, nakon dostavljanja pisma Pjongjanga američkom lideru.

Tramp je potvrdio poziv na Tviteru, navodeći da je ranije ove nedelje “Kim Džong-un govorio o denuklearizaciji sa južnokorejskim predstavnicima, ne samo zamrzavanja postojećeg stanja”.. Otkrivajući kontekst međukorejskih pregovora koji su doveli do prihvatanja poziva Tramp je otkrio da u periodu do sastanka Severna Koreja neće vršiti raketne testove.

Pre nego što je prihvatio Kimov poziv, Tramp je razgovarao sa japanskim premijerom Šinzom Abeom, u kojem su lideri kao i obično pristali na primenu maksimalnog pritiska na Severnu Koreju.

Abe planira da posetiti SAD u aprilu pre predloženog susreta Severne Koreje i SAD.

Potvrđujući da je Tramp prihvatio sastanak, predstavnica za medije Bele Kuće Sara Sanders kaže: “Radujemo se denuklearizaciji Severne Koreje. U međuvremenu, sve sankcije i maksimalni pritisak moraju da ostanu “.

Predstavnici Južne Koreje kažu da je Kim Džong-un sada posvećen denuklearizaciji i da je učinio ustupke, poput prihvatanja zajedničkih vojnih vežbi SAD i Južne Koreje.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/RT)

Budite prvi sa komentarom na članku "Susret decenije: Tramp prihvatio da se sretne sa Kim Džong-unom, ali… – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.